2010. szeptember 16., csütörtök

 

Több mint 560 új diákunk kezdte meg a tanévet

A piarista iskolák jelenlegi, még nem hivatalos összesítése szerint a 2010/2011-es tanévben összesen 561 új általános és középiskolás, valamint szakiskolás diák kezdte meg tanulmányait. Ebben a számadatban benne vannak azok is, akik későbbi évfolyamon, valamelyik másik tanintézményből iratkoztak át a piaristákhoz.
Az idei 561 új piarista diák többsége az induló évfolyamokon kezdte meg tanulmányait. Az említett adatban nincsenek benne azok a tanulók, akik évismétlés következtében kezdik (újra) az első évet.


A 2010-as borválogatás eredményhirdetése

Az idei évre meghirdetett, második alkalommal kiírt válogatásra negyven bor érkezett. A régi piarista szőlőtermő vidékekről és az ország legkülönbözőbb borvidékeiről származó vörösborok mindegyike méltón képviselte a rend hírnevéhez illő hagyományt és minőséget.
A szakértőkből és a rend képviselőiből álló öttagú szakértői zsűri tagjai Guba András, a piarista rend pedagógiai igazgatója, Freund Tamás agykutató, Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője (a zsűri elnöke), Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, és Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke voltak.

Az április 29-én megrendezett zsűrizésen 20 pontos rendszerben, íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit. Az így kiválasztott bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, a termelő nevének és címének feltüntetésével.

Az eredményhirdetés és a győztes borok bemutatójára augusztus 6-án, 11 órakor került sor a Sapientia Szerzetesi Főiskola dísztermében. A zsűri idén két kategóriában is győztest hirdetett:
I. kategóriában az első helyezett: a Radó Pince 2007-es Szekszárdi cabernet cuvée-je;
II. kategóriában az első helyezett: a Pócz Pincészet 2008-as Kokashegyi portoguiser válogatása.


Ízing László kitüntetése

Tisztelt Tanár Úr, Kedves Feri, Pali, Tamás!

Szeretnék tájékoztatást adni az engem ért megtiszteltetésről.
Az augusztus 20-ai ünnepségen a "Tata Városáért" kitüntetés ezüst fokozatát kaptam, ami - és ebben biztos vagyok - ugyanúgy szól a Diákszövetség helyi tagozatának, de az országos szervezetnek is. Mellékelem az elhangzott méltatást és néhány fotót is.
Még Sóczó úrtól tanultunk egy német mondást: "A megosztott bánat fele bánat, a megosztott öröm kétszeres öröm."
Szeretnék örömömben a piarista családdal is osztozni. 
Üdvözlettel: Izing Laci 

"Izing László
Bányamérnök végzettsége ellenére hosszú ideje számítógépes programok alkalmazásával, helyszíni felügyeletével foglalkozik. Szabad energiáit Tata közéleti, hitéleti és kulturális életének gazdagabbá, tartalmasabbá tételére összpontosítja.
Tatára kerülését követően hamar bekapcsolódott a civil szerveződések vérkeringésébe. Így lett több szervezet mozgatórúgója, vezetője. A Magyar Piarista Diákszövetség, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Tatai Civil Társulás, a Magyary-Körök működése jelzi önzetlen közösségépítő munkájának eredményeit.
Tatai Civil Napok, Jótékonysági Erzsébet bálok, Keresztény Hetek, Bordóházi Esték, Keresztény Kerekasztalok, Öregtó környéki tanösvény, Árpádházi Szent Erzsébet szobor, a Kézfogás kiadványok és még számtalan esemény, publikáció, írás, gondolat jelzi a tatai közösséget gazdagító, segítő munkáját.
A kultúra, a zene iránti elkötelezettségét, tehetségét méltón jelzi az Esterházy Énekegyüttesben vállalt tagsága, a baráti közösség által megalakított és sikeresen szereplő, fejlődő Seamróg ír zenekarban muzsikálása teszi színesebbé, értékesebbé személyét.
Izing László az utóbbi több mint húsz évben sokat tett Tata kulturális életének jobbítása érdekében, a polgárok kezdeményezéseinek széleskörű képviseletéért. Önzetlen példamutatásával kiemelkedően segítette a tatai közösség mindennapjait, amely méltóvá teszi erre az elismerésére.

A képviselő-testület a város kulturális életének gazdagításáért
„Tata Városáért” kitüntetés ezüst fokozatába n részesíti Izing Lászlót."


Katolikus Ifjúsági Találkozó Nagymaroson - 2010. október 2., szombat, reggel 9 óra

Nagymarosi Levél minden Krisztust kereső közösségnek 2010 őszén
„Férfinak és nőnek teremtette őket" (Ter 1,27) … hogy család legyenek

Ajándék vagy. Az ajándék önmagában is értékes, mégis akkor tölti be igazi rendeltetését, amikor átadják. Ugyanígy életed is akkor lehet élet forrása, ha odaadod valakinek, örökre és visszavonhatatlanul. Egy kispap vagy szerzetesnövendék erre hosszú évekig készül, és elöljárói is segítik őt, hogy végül teljesen átadhassa magát Istennek. Ehhez képest házasságot bárki köthet, akár néhány hét után is. Nem is csoda, hogy sokan nem olyan ajándékot kapnak, mint szerettek volna, és inkább visszakérnék, amit maguk ajándékoztak oda a másiknak. A következő Nagymarosi Találkozó alkalom lehet a felkészülésre is, hogy amitől boldogságot vársz, ne szenvedés forrása legyen számodra.
Mindannyian tudjuk, hogy nehéz megtalálni az Igazit. Talán még ennél is nehezebb azonban Igazivá válni, hogy aztán valaki ránk találhasson. A teremtésben férfiak és nők lettünk, egymás kiegészítői. Ahhoz azonban, hogy a fiúkból igazi férfiak, a lányokból pedig igazi nők váljanak, hosszú és soha le nem záruló utat kell megtennünk. Ez pedig nem más, mint önmagunk keresése, személyiségünk kibontakoztatása. A találkozó alkalom a továbbfejlődésre, hogy újabb lépést tegyünk önmagunk megismerésének útján.
 
Isten jelen van, nemcsak a házasság szentségében, hanem a jegyesség alatti felkészülésben és az együttjárásban, sőt már a párkeresésben is. Az is lehet, hogy Isten más úton hív bennünket. Az viszont biztos, hogy bármelyik helyzetben az Ő akaratát kell fürkésznünk. Akkor is, ha ez fülig szerelmesen, épp reményvesztetten vagy a napi gondok között elmerülve egyáltalán nem könnyű. A találkozó alkalom a megállásra, hogy újra megtaláld életed helyes fókuszát.
Reméljük, Te is vágyódsz erre!
Ezért nagy örömmel várunk Nagymaroson 2010. október 2-án!
 
Így készülj a találkozóra:
1. hét: Járj nyitott szemmel a világban, figyeld meg, hogy az emberek hogyan gondolkodnak a párkapcsolatokról és hogyan viselkednek kapcsolataikban! Tanulj tőlük, akár erényeikből, akár elkövetett hibáikból! Próbáld megfogalmazni, hogy Te milyennek képzelsz egy ideális párkapcsolatot! Ne felejtsd el jelenlegi vagy leendő kapcsolatodba beépíteni elképzeléseidet!
2. hét: Mindennap imádkozz azért, akit Isten társadul rendelt, vagy azért, hogy megmutassa, mi a célja az életeddel.
3. hét: Gondold végig, hogy az életedben mi a következő lépés hivatásod kibontakoztatása útján! Gyűjtsd össze jelenlegi problémáidat, félelmeidet és kérdéseidet! Imában ajánld fel őket Istennek!
S végül gyere el a találkozóra, ahol a Vele és a másokkal való együttlétben lehet, hogy választ kapsz ezekre!
 
PROGRAM: 

9.00 közös reggeli ima
10.00 főelőadás - Bíró László püspök
11.00 fakultációk

 • Keresők - Kerényi Lajos SchP (Nagytemplom)
 • Beszélgetés a főelőadóval - Bíró László püspök (Művelődési Ház)
 • Miért várj? - Roska Péter atya
 • Biblikus fakultáció - Székely János püspök (Református templom)
 • A szerzetesség iránt érdeklődők fakultációi
  • női rendek (Napközi)
  • férfirendek (találkozó a templom előtt)
 • Kérdezz-felelek - Brückner Ákos Előd OCist (Kálvária)
 • Kiscsoportos beszélgetések (Duna-part)
 • Szentségimádás - Szent Ferenc Antióchia
  13.00 ebédszünet - idő a személyes találkozásokra
  14.00 szentségimádás
  15.00 szünet
  15.30 énekpróba a szentmisére
  16.00 szentmise - Pápai Lajos püspök
  18.00 közös éneklés

  GYERTEK FIATALOK! Kerényi Lajos piarista atya mindenkit szeretettel vár!

80 éves a Kerényi Lajos piarista atya által vezetett Szent Kereszt Plébániatemplom

2010. szeptember 12-ével, vasárnappal kezdetét veszi a nagy jubileumi ünnepség a Budapest, Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébániatemplomban. Szeptember 14-én kedden lesz 80 éve, hogy Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás úr felszentelte a IX. kerület, Üllői út-Epreserdő utca sarkán található Szent-Kereszt Plébániatemplomot.
Az eszmei megnyitó 2010. szeptember 12-én a fél 11-es nagymisén volt, amikor a Veszprém Város Vegyeskara "Kodály: Missa Brevis"–ét adta elő Liszt motettákkal. Isten hozta és áldja meg őket a IX. Kerület Önkormányzatával együtt.

További ünnepeik:
Kedden (2010. szeptember 14-én), a felszentelés napján az esti mise kivételesen nem 6-kor, hanem 7-kor kezdődik. A kerület lelkiatyái közösen miséznek a Szent Kereszt és annak Szenvedő Ura tiszteletére. Akkor a mi nagyszerű énekkarunk dicsőíti Istent a kiváló Krzyzewsky karnagy úr vezénylésével.
Ugyancsak ők énekelnek jövő vasárnap a búcsú napján fél 11-kor, amikor Dr. Takács Nándor püspökatya pontifikálja a szentmisét.
Szerda, csütörtök, péntek este 6 órakor Dr. Stella Leontin atya lelkigyakorlatot (Triduum) tart.
Szombat, vasárnap színes, változatos programokkal várunk mindenkit! A templom szombaton egész nap nyitva lesz, az udvaron kirakodó vásár lesz. A részletes programot olvashatjuk a szórólapokon és a Templom honlapján ( www.szentkeresztplebania.hu).


Boldoggá avatják a temesvári piarista diák dr. Bogdánffy Szilárd vértanú, nagyváradi segédpüspököt október 30-án

2010. augusztus 1-jén, vasárnap a bihar megyei Margittán papok és hívek közösen emlékeztek a boldoggáavatás előtt álló püspökre, Bogdánffy Szilárdra. A 11:00 órakor tartott szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott Mons. Fodor József általános helynök. A szentmise keretében a helyi közösség átvette a Bogdánffy Szilárd lobogót, mely a boldoggáavatás napjáig végigjárja a margittai esperesség plébániáit, emlékeztetve a híveket, hogy nem elszigetelten, hanem a világegyházba kapcsolódva kérik a szentéletű püspök közbenjárását. Ugyanezen a napon kezdték el Margittán a Bogdánffy Szilárd kilencedet, mely egy új színt és lendületet visz a margittai római katolikus közösség életébe.
"A Bogdánffy-zászló arra buzdítja a híveket, hogy imák és különféle ájtatosságok által készüljenek a szentéletű püspök boldoggáavatására. A székesegyházban hét vasárnapon keresztül különböző csoportok, lelkiségi mozgalmak részvételével emlékeznek meg a hívek Nagyvárad vértanú püspökéről."

"A különféle programokkal, jelvényekkel lelkileg szeretnénk ráhangolni híveinket a boldoggáavatásra. Margittán az ifjúságot is bevonjuk ebbe a lelki mozgalomba. A város minden lakója számára figyelemfelkeltők lesznek azok a transzparensek, amelyeket katolikus templomaink tornyára függesztünk ki hamarosan. Hálával adózunk a Gondviselésnek, hogy egy ilyen jelentős esemény résztvevői lehetünk. Hasonló ünnepség 818 évvel korábban, egyházmegyénk alapítójának, László királynak szenttéavatása alkalmával volt Nagyváradon. Ráadásul Bogdánffy Szilárd püspök az első azok sorában, akiket a kommunizmus vértanúiként boldoggá avatnak Romániában - mondta Maiernik Mihály esperesplébános a Keresztény Élet újságnak."
A cikk, amelyből idéztünk - megjelent: Keresztény Élet "Egyházunk életéből" rovatában, 2010. augusztus 15-22. között.

Bogdánffy Szilárd élete: 1911. február 11-én született a Torontál megyei Feketetó községben. Temesváron tanult a piaristák gimnáziumában. Budapesten a Központi Papnevelő Intézet növendékeként hittudományi doktorátust szerzett. A Nagyváradi Egyházmegye papja lett.
Egyénisége, lelkisége, nevelési módszere, a szegényekről való gondoskodása, a betegek látogatása maradandó hatást gyakorolt tanítványaira és híveire. Védte az üldözötteket, ezért zaklatta a román csendőrség. Fenyegették a nyilasok, mert zsidókat rejtett el és mentett meg a haláltól. A Merici Szent Angéla orsolyita harmadrend alapításával a keresztény családokat kívánta erősíteni. Tevékenyen részt vett a szatmári-nagyváradi egyházmegye vezetésében. Az egyházüldözések várható fejleményeit látva Róma engedélyezte a püspökök titokban való felszentelését. Bogdánffy Szilárdot a bukaresti nuncius 1949 februárjában szentelte püspökké.
Rendkívüli nyelvtudására és matematikai készsége miatt diáktársai, tanítványai és paptársai az „élő lexikon" becenevet adták neki. Minden nyáron az országot járta, vonzotta a hegyek világa, sokat sportolt. Lenyűgöző tudású hittanár, teológiai professzor volt.
Amikor a kommunista hatóságok a katolikusokat román nemzeti egyházzá akarták alakítani, szembefordult a mozgalommal. Az elsők között tartóztatták le; négy évet töltött az ország legnehezebb börtöneiben és a Capul Midia-i haláltáborban; sokat kínozták. A börtönben rabtársai vigasza volt. Naponta kereste a szeretetszolgálat lehetőségeit: elrejtett kenyérdarabokat adott a legyengültnek, cigarettát a dohányosnak, más helyett cipelte a nehéz zsákokat. Ezért a börtönőrök többször megverték. Ellenállása miatt a hatóságok, hazaárulással vádolva, 12 évi kényszermunkára ítélték. Tüdőgyulladást kapott; a börtönorvos nem adott neki gyógyszert.
1953. október 2-án halt meg Nagyenyed börtönében. Az Egyházhoz való hűségéért szenvedett. Halála vértelen vértanúság volt.

1992 márciusában Tempfli József akkori megyéspüspök indította el Bogdánffy Szilárd boldoggáavatási ügyét. A Szentszék elfogadta és engedélyezte az „Isten szolgája” elnevezés használatát.


Megállapodás a római piarista központ és a temesvári Gerhardinum Teológiai Líceum között

Megállapodást kötött a Piarista Rend római vezetése és a temesvári Gerhardinum Teológiai Líceum. Mivel a Gerhardinum a piarista rend épületében működik, az intézmény vezetősége tudatosan igyekszik átültetni ezt az örökséget a saját nevelő munkájába. A mostani megállapodás is ezt a célt szolgálja.
A magyar, olasz és román nyelven szövegezett dokumentumot Pedro Aguado piarista generális, Martin Roos temesvári megyéspüspök, valamint Jakab Ilona, a Gerhardinum igazgatója írta alá. A „Nevelést elősegítő partneri szerződés" címet viselő megállapodás az alábbiakat tartalmazza:

Az 1992-ben alapított „Gerhardinum" Római Katolikus Teológiai Líceum szeretné tovább folytatni a bánsági katolikus nevelés hagyományát. Az egykori Piarista Gimnázium épületében működve szeretné a továbbiakban is életben tartani a piarista nevelés szellemét és hagyományát.
A „Gerhardinum" Római Katolikus Teológiai Líceum nevelői tevékénységében élvezi a Piarista Rend és a Rómában működő Piarista Rend Generális Kongregációjának támogatását.
A két intézmény között megkötött partneri kapcsolat a következő pontokat foglalja magában:

 • Állandó közreműködést, amely elősegíti a katolikus nevelés hatékonyságát.
 • Közös tevékenységeket, amelyek elősegítik az egykori piarista hagyomány és szellem megőrzését.
 • Egy, a két intézmény tagjaiból álló munkacsoport létrehozását, amelynek tevékenysége elősegítheti a közös értékek megismerését.

Az egyezmény létrejöttében kiemelt szerepet játszó Ruppert József Sch.P. személyes hangú - a megállapodás hátterét ismertető - beszámolója az alábbiakban olvasható:

"Már 2009 októberében, temesvári iskolaépületünk száz éves jubileumi ünnepségeinek alkalmával az iskola vezetősége azzal a kéréssel fordult a Piarista Rendhez, hogy a piarista nevelés hagyományait segítsen átültetni a Gerhardinum nevelő munkájába. Ne csak a piarista épület - amelyben dolgoznak - valamint a benne berendezett piarista múzeum jelentse számukra a kapcsolatot a múlttal, hanem élő kapcsolatok segítségével jobban megismerhessék a piarista történelmet, a piarista nevelés módszereit, annak hagyományait, valamint más, főleg magyarországi piarista iskolák munkáját és életét. Pedro Aguado generális atya idei látogatása alkalmával megfogalmazódott az a lehetőség, hogy - mivel a generális atya messzemenően támogatta ezt a tervet - esetleg írásban is rögzítsük nagy vonalakban ennek a kapcsolatnak a tartalmát.

Egyeztetések után ez év júliusára készült el a végleges szöveg három nyelven: magyarul, olaszul és románul. A generális atya Rómában írta alá a dokumentumot, amelyet aztán két példányban augusztus 16-án vittem ki Temesvárra. A Gerhardinum igazgatói irodájában 11 órakor megjelent Martin Roos temesvári megyéspüspök és Johann Dirschl általános helynök, Jakab Ilona igazgató és Kocsik Zoltán, az iskola spirituálisa. A sajtót a Nyugati Jelen, a temesvári Heti Új Szó és a román nyelvű Reneasteara újságírói képviselték. Az igazgatónő ismertette a dokumentum megszületésének történetét és annak jelentőségét majd felolvasta románul az iratot. Utána Kocsik atya magyarul olvasta fel a szerződést. Az iskola nevében Jakab Ilona, a temesvári püspökség részéről pedig Martin Roos püspök úr írta alá a szerződést. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy ez a szöveg csak általános elveket tartalmaz, ennek alapján kell majd továbblépni és a megfogalmazott elveket tartalommal megtörteni. A kis zártkörű ünnepség végén a Piarista Rend nevében a Piarista Iskolák Édesanyját ábrázoló metszetet ajándékoztam a Gerhardinumnak, majd közös ebéden vettünk részt.
Ebéd után kimentünk a belvárosi temetőbe az ott nyugvó piarista tanárok sírjához. Az elmúlt hónapban megrendelésünkre a sírkert kőkerete és a nagy síremlék megújult, lecsiszolták, a betűket újrafestették. Az egyes sírhantokra virágok kerültek. A piarista templomban este hat órakor mondtam hálaadó szentmisét majd közösen imádkoztunk a most hivatalosan is létrejött együttműködés sikeréért.
Ruppert József Sch.P."


Éves tartományi találkozó: ketten kezdik meg noviciátusukat

A Piarista Rend 2010. augusztus 23-24-én tartotta a szokásos éves tartományi találkozóját, ahol a jelen lévő piarista atyák - az aktuális rendi ügyek megbeszélésén túl - a generálisi káptalannal kapcsolatos pontokat is megvitatták, mintegy előkészítéseként a soron következő provinciai, illetve helyi káptalanoknak.

A kétnapos esemény örvendetes pillanata volt, amikor a tanácskozás végén két szerzetesjelölt, Vass Bálint és Szabó Gábor (ld. a fotót) beöltözött, hogy megkezdjék egy éves noviciátusukat Vácott.


Stágel Bence, a Diákszövetség Felügyelő Bizottságának elnöke lesz az új parlamenti képviselő

Stágel Bence lesz tagja az Országgyűlésnek a házelnöki tisztségből államfővé választott Schmitt Pál helyett; az Országos Választási Bizottság 2010. szeptember 3-án, pénteken a mandátum kiadásáról egyhangúlag határozott.

Schmitt Pál a Fidesz–KDNP országos listájáról jutott be a parlamentbe az áprilisi választáson, de időközben köztársasági elnökké választották, így le kellett mondania mandátumáról. Helyére a pártszövetség állíthatott egy másik jelöltet az országos listáról: Stágel Bence a Fidesz–KDNP-lista 62. helyén szerepel, egyben a Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő vezette Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökhelyettese is.
Gratulálunk Bencének, munkájához kitartást és sok sikert kívánunk a Diákszövetség vezetősége és a Sajtóbizottság nevében!


Egerszalók története - 2010. nyár

Kedves Olvasóink!
 
Kértétek, hogy számoljunk be a nyári egerszalóki találkozóról. A találkozóról készült rövid beszámolót alább olvashatjátok: 

Egerszalók 1. nap
A nyitónapon megérkezett négyszáz fiatal először az Adoramus együttest hallgatta, majd Szarvas István egyházmegyei ifjúsági referens, Török László plébános és Kerényi Lajos atya, piarista szerzetes köszöntője következett. Ezt követte Lajos atyának, a lelkigyakorlat vezetőjének első előadása. Beszédében felidézte azt a szalóki levelet, amelyben hónapokkal korábban hívta meg a magyar fiatalokat. „Egerszalók feladata idén az egészséges gondolkodás, a jellemes, jó úton járó és kereső személyek kimunkálása.” Az idei találkozót a remény találkozójának nevezte. Többször idézte Henri Boulad gondolatait: "a megváltás átmenet az emberségből az emberfölöttiségbe". Bevezetőjében felvázolta a lelkigyakorlat főbb gondolatait is, többek között szó lesz az ateizmusról, okkultizmusról, újpogányságról.
Ezt követően kiscsoportos beszélgetéssel folytatódott a program.
A 18.00 órakor kezdődött szentmise főcelebránsa házigazdaként Ternyák Csaba egri érsek volt, aki kiemelte, hogy a lelkigyakorlat egy sajátos lehetőség arra, hogy különösen Istenre figyeljünk. Nem elég azonban Istenről beszélni, mert ha meg akarjuk őt igazán ismerni, akkor Vele kell beszélni, a személyes kapcsolatban tárul fel számunkra igazi lénye. Beszédében kitért a keresztény öröm sajátosságaira is. Az este a felvidéki Kicsi Hang koncertjével zárult.

Egerszalók 2. nap
A találkozó második napja reggeli imádsággal kezdődött, melyet a Szent Ferenc Kisnővérei vezettek fiatalokkal együtt. 
Kerényi Lajos atya második előadásában felhívta a figyelmet, hogy ki kell emelkedni a hétköznapok kisszerűségéből. Megtisztulni, fejlődni, Istennel egyesülni kell. XVI. Benedek pápa: "Szeretet az igazságban kezdetű" enciklikájából több gondolatot idézve megállapította: a fejlődéshez tiszta Istenfogalomra van szükség. Az egyháznak az a célja, hogy az ember sokoldalú fejlődését segítse elő. A fejlődés a személy transzcendens szemléletét követeli.
Ugyanakkor azt tapasztaljuk - folytatta Kerényi Lajos piarisa, hogy a mai emberek jó része nem tudja előhívni a benne rejlő értékeket. Ezért kell fejleszteni magunkat Istennel összhangban. Előadásában Isten világban látható nyomairól is beszélt szemléletes példákat használva.
A délelőtt további részben kiscsoportos beszélgetésekre és műhelyfoglalkozásokra került sor, amelyeket többek között a jezsuiták, Sacré Coeur nővérek, Szent Ferenc Kisnővérei tartottak.
Felidézték fiatal éveiket, amikor Éva nehéz, nem vallásos családi körülmények között élt és többször élesen vetődött fel benne a kérdés: mi az élet értelme? A kérdésre sok embertől várt választ, és bizony sokféle választ is kapott. Tamás – ahogyan megfogalmazta, magának való volt, nem is gondolt arra, hogy családot alapítson. Így találkoztak egy baráti társaságban és találták meg egymást. Sorsdöntő volt életükben egy közös szentmisén való részvétel. Mind a ketten megvallották, hogy Isten, a bontakozó szerelmükön keresztül édesgette őket magához. A fiatalokkal megosztották családi életük, négy gyermek nevelésével kapcsolatos szép és tanulságos történeteiket, segítséget adva ahhoz, hogy konfliktus helyzeteket hogyan tudnak kezelni. Éva külön kitért a Böjte Csaba ferences atyával készült könyveinek elkészültére, a találkozások közben szerzett élményekre.
A tanúságtétel után csoportbeszélgetés következett, majd este hat órakor ünnepi szentmise vette kezdetét, amelynek főcelebránsa Kerényi Lajos piarista szerzetes volt. Beszédében Reményik Sándor: Istenarc c. verse alapján folytatta a szerdán megkezdett gondolatait a bennünk lévő értékek, „istenarc” kibontásáról.
Az este folyamán „A mártírok vére” c. szimfonikus rockballada csendült fel a KITEZ (Kaszap István Turai Emlékzenekar) előadásában. A mű néhány 20. századi vértanú pap, szerzetes személyét  villantotta fel. Az előadásnak érdekessége volt, hogy több pap és szerzetes is énekelt a kórusban.

Szalók 3. nap
A találkozó harmadik napjának (péntek) délelőttjén Lajos atya folytatta előadását, amelyben a maguk módján vallásos emberekről, és erről a felfogásról beszélt. Dzsida Jenő: Hammelni legenda nyomán c. műve kapcsán megállapította, hogy sokszor nagy belső kataklizmákkal kell megküzdenünk. Felvázolta a tudás és a hit közti különbséget: látni – következtetni (tudás), bizalmon alapuló tudás (hit). Az életben az igazít el, aki igazolja magát, akin beteljesednek a jövendölések, aki állja a helyét a történelemben – utalt Jézusra az előadó, aki a különféle imaformákról is szólt a fiataloknak.
A délelőtt további részben több mint negyven csoportban beszélgetésekre és ezt követően műhelyfoglalkozásokra került sor, amelyeket Lehoczky László producer, különféle szerzetes közösségek, a Háló Mozgalom tagjai vezettek.
 
Szombat-vasárnap
A szombat esti ünnepi szentmisére érte el a találkozó a legmagasabb létszámát, 1100-1200 főt. A főcelebráns Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt, aki a találkozó mottójához kapcsolódva a reményről beszélt a fiataloknak. Sokszor a reményt összekapcsolják a fiatalokkal, pedig köztük is mennyi depressziós, reménytelen ember van. A ballagási idézetek jó részéből is sugárzik a reménytelenség- fogalmazta meg Bábel érsek. Ezért elmondható, hogy a remény nem életkorhoz kötött. A továbbiakban felidézte a kommunista időszak „kincstári” reménykedését, amely mára alább hagyott, és megállapította, hogy „mi többet hirdetünk, mint földi reményt, ami csak egy ideig tart.” Az igazi remény az, ami az üdvösséget adja az embernek. Utalt napjaink válság és katasztrófa helyzeteire: „Isten minden élethelyzetben meg tudja adni a kegyelmet, hogy helyt tudjunk állni.” A keresztény ember is lehet szomorú, de ez nem reménytelenség, nem mindig vagyunk boldogok, de boldogtalanok sohasem – fogalmazta meg a főpásztor. Az ünnepi szentmisét fáklyás körmenet követte.
A napot fergeteges táncház zárta a Flótás együttes közreműködésével.
A találkozó záró napjának reggelén felhőszakadás ébresztette a sátortábor lakóit. A gyors pakolás után egy kis csúszással indult a program, de a szervezők már előző este készültek a helyzetre, és a helyi tornaterembe szervezték át a folytatást.
A reggeli ima után Kerényi atya folytatta a szalóki levélben megfogalmazott tematika alapján előadását. A kiemelkedés, tisztulás, fejlődés, beteljesülés után most az Istennel való egyesülésről osztotta meg gondolatait, amelyet a 10 órakor kezdődött szentmisében is folytatott.
A találkozón közel ezer regisztrált résztvevő volt, 50 önkéntes segítette a programokat, 45 kiscsoport alakult, 8-10 kispap is kivette a részét a szolgálatból, akik a plébánián tevékenykedő híveknek is besegítettek, 10-12 műhely működött három napon keresztül.  
A szentmisék és a programok énekszolgálatát a budafoki Adoramus zenekar látta el.


Piarista Filmklub

2010. október  1-jén elindul a Piarista Filmklub harmadik évada.  A tervek szerint az idei évtől havi két alkalommal fogunk vetítéseket tartani.
Az idei évben először "A napfény íze" című filmet fogjuk vetíteni.

"A film egy család három generációjának története - titkolt szenvedélyek, tragikus árulások, nagy szerelmek és barátságok históriája. Tragédia és humor, romantika és kegyetlen valóság keveredik benne - mindaz, ami megtörténhetett egy családdal Közép-Európában, a XX. században. 
A Sonnenschein család felemelkedései és bukásai elválaszthatatlanul összefonódnak a világháborúkkal, forradalmakkal, a Holocausttal, a kor diktatúrájával. A filmben egy magyar zsidó család megrázó történetét láthatjuk. A történet - melyet kortársunk, Sonnenschein Iván mesél el - Iván dédapjával kezdődik. Sonnenschein Manó, egy falusi kocsmáros fia, 12 évesen elindul a fővárosba, hogy biztosítsa családja létét, zsebében az apjától örökölt receptkönyvvel, amely egy gyógylikőr elkészítésének titkát őrzi. A recept alapján készült ital sikeres lesz, és ez megalapozza a Sonnenschein család életét. Manó fia, Ignác már háttérként tudhatja maga mögött a polgári biztonságot. Ennek és tehetségének köszönheti, hogy Ferenc József felvilágosult monarchiája idején kivételes pályát fut be, bíró lesz, majd az I. Világháborúban vezető hadbíró. Feleségül veszi unokatestvérét, gyermekkori szerelmét, Valit, aki két fiút szül neki, de illúziókra épülő házasságuk tönkremegy. Az ő fiuk, Ádám neves sportolóként, vívóbajnokként sikert sikerre halmoz, de a történelem kettétöri álmait: a Holocaust idején még az olimpiai győzelem sem mentheti meg a megalázó haláltól. Ádám fia, Iván túléli a vészkorszakot, s a kommunisták hívó szavára rendőrtiszt lesz. Naiv és idealista: ám a koncepciós perek idején - melyek megszervezésében neki is fontos szerepet szánnak - kiábrándul a kommunizmusból és rájön, hogy szembe kell néznie a múlttal, hogy megérthesse a jelent.
"A Napfény íze" egyszerre személyes és közéleti film: egy család és egy évszázad krónikája." (odeon.hu)
A film vetítésének helyszíne változatlanul a Mikszáth téri Zeneterem. Minden érdeklődőt szeretettel várunk október 1-jén 18 órakor!


Laudetur.hu

Tisztelt Mikecz Tamás!
Wildner Ágosttól kaptam meg az Ön elérhetőségét! Engedje meg, hogy bemutatkozzam!
www.laudetur.hu közösségi portál és annak hírleveleinek a szerkesztője vagyok. Emellett minden évben megjelentetünk egyházi kiadványokat, köztük az idén 3. alkalommal megjelenő Élet az egyházban, a magyar egyházmegyék évkönyvét. A kiadvány országosan mutatja be egyes plébániák, közösségek hitéletének gyümölcseit. Az idén kiadványunk különböző korcsoportok részére szerzetesek, lelkipásztorok által írt lelkigyakorlatokat, meditációkat is tartalmaz.
XVI. Benedek pápa 2010-re meghirdette a Szent Jakab évet. Ebből az alkalomból Codex Kiadónk összeállított egy elektronikus csomagot, mely 4 értékes kiadványt tartalmaz.
Hírlevél olvasóinktól tudjuk, hogy a jelen helyzetben (lsd. gazdaság, politika), igen nagy szükségük van a lelki megerősítésre. Az e-csomagot megvásárlóktól pedig igen pozitív visszajelzéseket kapunk a kiadványokkal kapcsolatban.
Éppen ezért szeretnénk minél több embernek lehetőséget adni, hogy megismerjék a Szent Jakab "csomag" kiadványait.
Érdeklődni szeretnék, volna-e arra lehetőség, hogy következő hírlevelükben megjelentessék a mellékelt rövid felhívásunkat?

Várom megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: Verebdné Sárközi Réka szerkesztő

Mi hoz Önnek lelki megújulást Szent Jakab-évében?
A Laudetur.hu által összeállított lelki csomag 4 kiadványa, mely a következőket tartalmazza:
1, dr. Márfi Gyula veszprémi érsek: Az Istenkeresés útjain c. kiadványa, mely hitünk titkait boncolgatja közérthető módon.
2, Isten csodálatos ereje - Hogyan teremtsen békét lelkében?
Lelkigyakorlatok, vallomások, közösségek életének gyümölcsei, tanulságos történetek tartalmaz.
3, A lélek útja embertől Istenig
Hazai kegyhelyek, zarándokutak bemutatása csodás eseményekkel, tanúságtételek, zarándok-élmények.
4, Lélekemelő
65 megható, tanulságos lelki történet fotókkal illusztrálva.
Olvasson bele a kiadványokba http://www.laudetur.hu/?q=laudetur_kiadvanyok


Elhunyt Herédi Vilmos aranymisés piarista atya

„Akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön örökké, miként a csillagok.” (Dániel könyve 12,3)
A Piarista Rend tagjai – a hozzátartozók nevében is – fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva jelentik, hogy szeretett testvérük, Herédi Vilmos aranymisés piarista atya 2010. szeptember 9-én, életének 81., szerzetességének 64., papságának 58. évében – a szentségekkel megerősítve – Kecskeméten, a Megyei Kórházban elhunyt.
 
Kedves halottunkat 2010. szeptember 16-án, csütörtökön a Piarista templomban ravatalozzuk föl, majd a 15 órakor kezdődő szentmise után a kecskeméti Köztemető piarista sírboltjában helyezzük örök nyugalomra. (A temetőbe a mise után külön autóbusz indul az iskola elől.)
 
Herédi Vilmos Szegeden született 1929. május 23-án. A Piarista Rendbe lépett 1947. augusztus 27-én. Pappá szentelték 1954. január 31-én. Miután az ELTE-n matematika–fizika  szakos tanári diplomát szerzett, 1954–1958 között Budapesten, majd utána Kecskeméten tanított az 1995-ben történt nyugállományba vonulásáig. Tanított matematikát, fizikát, ábrázoló geometriát, politechnikát, sőt ha kellett latint, németet és egyebeket is. Hosszú ideig működött a diákotthonban nevelőtanárként, idősebb korában pedig tanulószobai felügyelőként. Szívesen ment el diákjaival egy-egy napos gyalogtúrákra. Nyugdíjas korában is vállalt korrepetálást: főleg szaktárgyaiból.
A közösségért élt, de úgy, hogy soha nem töltött be magas vezetői tisztet. Önmaga és mások iránt egyaránt igényes – saját jellegzetes megfogalmazása szerint „gorombán őszinte” –, ugyanakkor viszont eléggé visszahúzódó, kimért természetű volt. Tanítványai, öregdiákjai mindezek ellenére is tisztelték és szerették, föl-fölkeresték szobájában.
Betegségeiről, problémáiról szemérmesen hallgatott. A végzetes daganatos kórral alig egy éve szembesült. Rendtársai és más látogatói, valamint ápolói és orvosai tanúsíthatják: fájdalmait megadással, bölcs, istenhívő s a rá jellemző humort sem nélkülöző hozzáállással viselte. Így készült föl az őt küldő és hívó Úrral való döntő találkozásra, keresztényi példát adva mindannyiunk számára.
R. I. P.!


Elhunyt Posztoczky Iván, a Diákszövetség emblematikus alakja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2010. szeptember 11-én este, életének 88. életévében a Törökbálinti Tüdőgondozó Intézetben elhunyt Posztoczky Iván, volt tatai piarista diák (1940-ben érettségizett a Tatai Kegyestanítórendi gróf Esterházy Miklós Reálgimnáziumban), építőmérnök (1947-ben diplomázott a József Nádor Műszaki és Gazdasági Tudományegyetemen), a Diákszövetség  emblematikus tagja, piarista confrater, a PIARISTA DIÁK újság Sajtóbizottságának tagja.
Temetésére a Szent Gellért Plébániatemplomban fog sor kerülni, az időpontról később történik intézkedés.
Emléke szívünkben örökké él, nyugodjon békében!
A Piarista Diákszövetség saját halottjának tekinti.

A Piarista Diák 2008. szeptemberi számában az alábbi cikke jelent meg, most ezzel emlékezünk rá, méltatása a Hírlevél következő számában várható!

"A matura emléklapok bevezetésének rövid története
Örömmel látom a nevezetes érettségi találkozókról lapunkhoz közlésre küldött beszámolókból, hogy a
Matura Emléklapok népszerûek, és átadásuk a találkozók kiemelkedõ eseménye. Ez indított arra, hogy a piarista öregdiákok körében történt meghonosításuk történetét röviden leírjam.
1999-ben Diákszövetségünket képviseltem a Bencés Diákszövetség minden év május utolsó szombatján tartott évi rendes közgyûlésen, Pannonhalmán. Ott ilyenkor az 50, 60, 65, 70 évvel azelõtt érettségizett öregdiákoknak jubileumi – arany, gyémánt, vas, rubin – emléklapot adnak át. A Bencés Diákszövetség akkori elnökétõl, Fáber Miklóstól kértem egy erre a célra készült nyomtatványt.
Ennek itthoni áttanulmányozásakor láttam, hogy ezt náluk csak a Bencés Diákszövetség a saját nevében adja a jubilánsoknak. Ezen kicsit elcsodálkozva magam úgy határoztam, hogy a mi esetünkben a Piarista Rendet is bevonom ebbe a körbe, hiszen csak büszkék lehetünk arra, hogy az élet rögös útjain helyt állni tudó emberekké neveltek minket.
Mint a saját egykori osztályom évenkénti találkozójának szervezõje, úgy határoztam, hogy a 2000. évben esedékes gyémánt matura emléklappal meglepem a Tatai Kegyestanítórendi gróf Esterházy Miklós gimnáziumban (VI-VIII-ig reálgimnáziumban) 1940-ben érettségizett osztálytársaimat.
Mivel az adományozók sorába a Rendet is bevonni szándékoztam, az emléklap szövegtervezetét bemutattam dr. Kállay Emil akkori tartományfõnöknek, aki az ötlet láttán azt mondta, hogy ebben a Rend a maga részérõl is részt vesz a jövõben. A bemutatott tervezetemet lemásolta, majd egy késõbbi találkozásunk alkalmával közölte, hogy a tervet a rendi Consistorium elfogadta. Tervemmel Diákszövetségünk akkori elnöke, v. Szûcs Ervin is messzemenõen egyetértett, és a maga lendületével hozzá is látott a szervezéshez.
Nekünk 2000-ben az akkor gyémántmaturás osztálynak, dr. Kállay Emil tartományfõnök személyesen
adta át a Gyémántmatura Emléklapot az akkori tatai Alma Maternek az 1939/40-es tanévben volt VIII. osztályában tartott évi rendes osztálytalálkozónkon.
Ezzel indult útjára a Matura Emléklapok átadása az azt minden évben nagyobb számban igénylõ jubiláns öregdiákok számára.
Legyen ez a jövõben is öröme és büszkesége a jelenlegi és a korban utód öregdiáktársaknak, büszkesége azért, hogy a piarista iskolákban nevelkedhettek, és azokból léphettek ki az élet megpróbáltatásokkal sokszor sûrûn tûzdelt útjaira!
Posztoczky Iván, piarista confrater"


A Hírlevél olvasóinak gratulációi, kritikái

"Tisztelt Szerkesztőség!
Minden hónapban nagy öröm olvasni a diákszövetségi beszámolókat és híreket, köszönet érte.
Egy apró, de bosszantó hibára hívnám fel a T. szerkesztők figyelmét:
a tartomány hivatalos neve nem Magyar Piarista Rendtartomány (soha nem is volt ilyen elnevezése hivatalosan), hanem Piarista Rend Magyar Tartománya. Nagyon kérem, hogy ezen a néven hivatkozzanak ránk. Van egy hivatalos rövid nevünk is: Piarista Tartományfőnökség, bár belső rendi szóhasználatban ezen a tartományfőnöki hivatalt értjük inkább.
Köszönettel:
Szilvásy László, tartományi titkár

Piarista Tartományfőnökség

1052 Budapest, Piarista köz 1.
www.piarista.hu
+36 1 486 44 54

"Kedves Tamás!
Köszönöm munkádat amelyet a Hírlevél szerkesztésében végzel, és köszönöm mindazok munkáját, akik élővé teszik diákszövetségünket. 
Én 1964-től 68-ig jártam Budapesten a Piarista Gimnáziumba, a szomszédban, a Reviczky utcában laktam, két bátyán is oda járt, így eléggé szorosan belenőttem a piarista családba. 1974 óta élek Szombathelyen, földraszilag messze kerültem az almamátertől és a hagyományos piarista iskoláktól. Szerencsére sem a kapcsolat nem szakadt meg véglegesen, sem lelkületemben nem történt alapvető változás. Ezért kísérem figyelemmel a Hírlevélből megismerhető történéseket. 

Kérem tedd közzé, hogy a nyugati útra induló, vagy hazatérő piaristáknak (tanároknak és diákoknak egyaránt) a jelenlegi csonkaország határa mentén, Szombathelytől néhány kilométerre, Toronyban mindenkor nyitva áll egy kertkapu, a bármely időpontban érkezők finom vacsorát, kényelmes, vetett ágyat és hajnalig tartó jó beszélgetést találnak. Három-négy személyt gond nélkül el tudunk helyezni, a nappali padlóján további hálózsákoknak is jutna hely. Kisebb diákcsoport néhány sátra a kertben is felállítható. Természetesen ez nem kereskedelmi hirdetés, pénzről szó sem lehet! Továbbá ez nem lehetőség, ez egy meghívás! 
Szeretettel kívánok mindnyájatoknak jó munkát! 
Hamza István piarista diák, cserkésztiszt 
Elérhetőségünk: 9791 Torony, Berek u. 7.; Telefon: 94/352 010; Állandóan hívható mobilom: +36 30 2279 419; Drótpostám: hamza.istvan@nyuduvizig.hu, vagy hamzaistvan@mail.tvnet.hu.
Előzetes időpontegyeztetés szerencsés, de elmaradása szükség esetén nem kizáró tényező!"