2016. szeptember 21., VIII. évfolyam 13. szám

 

Borkóstoló 2016. szeptember 30-án pénteken a Budapesti Tagozat szervezésében

Kedves Piarista Diáktársunk és Hozzátartozóik!

A Diákszövetség Budapesti Tagozatának nevében szeretettel hívunk és várunk az immár 5. alkalommal megrendezendő Piarista bor- és grillteraszra!
Időpont: 2016. szeptember 30-án (pénteken) 17 órától
Helyszín: Piarista Gimnázium (1052 Budapest, Piarista utca 1.).
Program:
17.00: Szentmise és elmélkedő gondolatok a kápolnában (2. emelet)
Főcelebráns: Dr. Jelenits István SchP
Várjuk azon öregdiákokat koncelebrálásra, akik a papi hivatást választották!
18.00: Gyülekező sós falatok és hűvös fehérbor társaságában a teraszon (4. emelet)
A Budapesti Tagozat köszöntője
18.30: Vacsora a terasz melletti kerengőben

Menü:
Fokhagymás-mustáros grillezett tarja, valamint fűszeres csirkemell roston sütve, friss salátával, kenyérrel, mustárral, házi bbq-val és házi hagymadzsemmel.
Kóstolandó borok:
Farkastető Chardonnay 2015
Zeus 2013
Cabernet sauvignon 2012
Carmenere 2011
20.00: Borvirág zenekar műsora

A borkóstoló ára: 2900 forint.

Szeretettel várjuk feleségeiteket és barátaitokat is!

Kérjük, részvételi szándékodat jelezd szeptember 27-ig ezen a linken:
https://goo.gl/forms/vU2nSzRO1zGyUadr1

A találkozás reményében szeretettel üdvözöl:

Budapest, 2016. szeptember 16.
A Budapesti Tagozat elnöksége


Előzetes: a Piarista Szalon következő összejövetele

Előzetesen  jelezzük, hogy a Piarista Szalon következő (4.) összejövetelét 2016. november 2-án  ½ 7 órai kezdettel tervezzük.
Témája: Magyarság(tudat)unk látleletei a 21. század elején

Meghívott vendégeink:
Havas István Sch. P., a belgiumi magyar közösség lelkipásztora, a Gimnázium volt tanára és
Dr. Hatos Pál, a Gimnázium volt tanára, a Balassi Intézet volt főigazgatója, jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának dékánja
Tekintettel az aznapi Halottak napjára, előtte ½ 6-kor a Gimnázium Kápolnájában szentmisén veszünk részt.

Részletes tájékoztatást később adunk, ugyancsak a Hírlevélen keresztül.

Szeretettel
Bendzsel Miklós és Várgedő Tamás


A nagykárolyi Tündérkertből jelentjük...

Nyári örömök között telnek a napok, hetek a Piarista Nővéreknél.
A gyermekotthon és a napközi egyaránt hangos a játékos mozgolódástól.

Beköltözésünk óta lassan betelik az első esztendő. Kalazanci Szent József szerető pártfogását immár az otthonunkká vált Celestina anya Oázisban ünnepelhetjük. Ez a nyár már igazi vakációs hangulatban telt az elmúlt év építkezési romeltakarító, felseprő-portörlő, bútortologató, tükörfényesítő, függönykarnis egyensúlyozó mindennapjai után.
Nőnek a csemetefák a kertben, saját termésű uborkát szüretelünk és reggelizünk, házunk énekesmadár bentlakói meg-megújuló dalrepertoárral lepik meg az érzékeny fülűeket. Mindeközben lányaink és fiaink egyaránt erős növekedésnek indultak. Ősztől újabb két csemeténk hagyja el az óvodát, hogy az iskola előkészítő osztályában kezdjen új életet. Az iskolások is öregebbek lettek egy évvel, „s bölcsebb is talán”. A június végi tanévzárás az alsóbb osztályokban minden osztály önálló műsoros összeállításával érte el tetőpontját. Így a mi kis családunk, mivel minden iskolai évfolyamon képviselteti magát, megnyitotta zenés színházas hetét. Az iskolai tanév utolsó hetében délutánonként tehát kisebbekből-nagyobbakból verbuválódott komoly közönségként kísértük fiatal előadóművészeinket a színpadig és haza. Sok vidám percben volt részünk.
Júliusban átadtuk magunkat az iskolamentes nyár örömeinek. Több idő jut játszani, biciklizni, virágot szedni az ebéd mellé az asztalra, katicát reptetni, négy – sőt – ötlevelű lóherét gyűjteni.
A legeslegjobb a nyárban az, hogy sokat tudunk a szabadban lenni. Az egyik legnépszerűbb a biciklizés, egy ilyen tágas udvaron, mint a miénk, remek lehetőség nyílik erre. Nincs is már senki, aki ne tudna a legkiválóbban tekerni kerékpáron, kis traktoron vagy ne volna a legkiválóbb ismerője a rollerezés titkainak. Így aztán érthető érdeklődés kísérte a vakációban az udvaron rendezett kerékpáros ügyességi versenyt. Kicsik-nagyok érdeklődve lesték, milyen akadályokon keresztül vezet az út két keréken. A verseny nagy volt, az izgalom felfokozott. S hogy ki nyert? Mindannyian!
Volt még ugrókötelezés és nagytakarítás, lubickolás a medencében és zöldségpucolás. Vendégségbe jött hozzánk egy csapat jó játék ismerő, akikkel kézműveskedtünk, sorversenyben vettünk részt, mesét néztünk, kirándultunk.
Egy szó, mint száz, még mindig szép a nyár, és az idei vakáció sem okozott nagy csalódást. Bár a lassú ráhangolódás megkezdődött, elő-előkerülnek a vakációs feladatok és a házi olvasmányok is. De ezek sem szegik kedvünket és lelkesedésünket. Celestina anya, vigyázz ránk!

Tóth Borbála piarista nővér Nagykároly


Szeptember 12.: Szűz Mária szent nevének ünnepe

Szűz Mária neve héberül Mirjam. Eredeti jelentése bizonytalan. Jézus idejében a „Marjam“ formát használták. Az arám „mara“ (Úr) szóból eredeztetve Úrnőt jelent. A rabbik magyarázata szerint a „marar“ tőből származik, a jelentése: keserűség. A görög atyáknál főleg három értelmezés szerepel: úrnő, megvilágosító illetve tengernek mirhája. Szent Jeromos „a tenger csillagának mondja“. Szűz Mária névnapja külön helyi ünnepként az újkorban bukkan fel, de csak Bécs felszabadítása (1683) után, Boldog XI. Ince pápa intézkedésére válik egyetemessé az egyházban: szeptember 12.

A piaristák, a Kegyes Iskolák Rendje is Mária nevét viseli nevében is, címerében is. Attól kezdve, hogy Kalazancius atyánk a Kegyes Iskoláknak szentelte életét, mindig így nevezte önmagát, így írta alá leveleit: Isten Anyjáról nevezett Kalazanci József. Amikor pedig szerzetes közösségét jóváhagyták, rendjének nevét is Szűz Mária neve adta: először A Kegyes Iskoláknak, Isten Anyja Szegényeinek Kongregációja, majd később A Kegyes Iskoláknak, Isten Anyja Szabályozott Szegény Papjainak Rendje. Szűz Máriát, mint a piarista rend névadóját szeptember 12-én ünnepeljük.
A piarista címerben három görög szót, pontosabban ezek rövidítését találjuk. A szavakat az első és az utolsó betűikkel rövidítették. Magyar jelentésük: Mária Isten Anyja.

ΜΑΡΙΑ (ΜΑ) = Mária
~ : az összevonás, a rövidítés jele
ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ (ΜΡ ΘΥ) = Isten Anyja
(ejtsd: [métér] [theu])
Tehát ez görög nagybetűs írás, amelyet olyan feliratokon használtak (és használnak) szívesen, ahol a betűket vésni, karcolni kell. Így könnyebb írni, mint kisbetűkkel.
A címeren koronát is találunk Szűz Mária monogramja felett, hiszen őt így is tiszteljük, mint a Kegyes Iskolák Királynéja. Ez az ünnepe május 8-án van.

Himnusz a Kegyes Iskolák Királynéjához

Szép Királynéja Kegyes Iskoláknak!
Anyja a zsenge ifjúságnak;
Bölcsesség sóját, kegyelem árját
Áldott szívedtől hű fiaid várják.

Nagy neved lángol iskoláink pajzsán.
Légy közbenjárónk szent Fiadnál!
Hadd bontakozzék ember-mivoltunk:
Szent pietásban egyre gyarapodjunk!

Szentatyánk hangját vésd mindünk szívébe:
,„Bő tudománykincs lelkünk éke,
Ámde éltünkre arany koronát
Hősies jóság, ragyogó erény ád.“

Simon Sándor piarista


Kórustábor Szovátán

2016. augusztus végén a Boldogasszony Iskolanővérek újonnan elkészült, szovátai Mariánum házában tartottak kórusnapokat Vera nővér és Czakó Gabriella karvezető. A lelki programot Sárközi Sándor piarista vezette. Elsősorban Kodály Zoltán gyermekkaraiból énekelt a kb. 40 gyermek. Közben ping-pong és röplabda, szentmise, kézművesség és egyéb, kreativitást igénylő játékok színesítették az együttlétet. A finom falatokról Tóduczné Cecília gondoskodott.

Forrás: Ruppert József Sc. P. "Jóhír"


Berei Béla bronzérmet hozott a Lengyel Openről

Berei Béla 9. C osztályos tanulónk, 2016.09.18-án indult a WTF olimpiai taekwondó őszi versenysorozat első versenyén, a G1-es besorolású Lengyel Open-en Varsóban, ahol 271 csapat 845 versenyzője mérte össze tudását.

Béla súlycsoportjában, az ifjúsági -63 kilóban, 30 versenyző nevezett, akik között Béla három nyert meccsel, megszerezte a bronzérmet. Dán, litván majd belorusz ellenfeleit magabiztosan legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol egy ügyes belga fiú várta, aki az idén már két nagy versenyt is megnyert. Béla a 2. menet végén még 7-1 re vezetett ellene, de saját bevallása szerint is elkapkodta a végét, így a belga két ponttal hozta a meccset, majd a döntőt is könnyedén nyerte. Ettől függetlenül, a novemberi ifjúsági VB előtt ez egy nagyon biztató szereplés volt.

Forrás: szepi.hu


Októberi esték a Piarista Iskolában Nagykanizsán

Drucza Attila: Emlékezzünk az 1956-os forradalomra: A Dudás-ügy Időpont: október 3., hétfő

Dr. Szávai Tamás: 1700 éve született Szent Márton Időpont: október 10., hétfő

Az előadások este 18 órakor kezdődnek a lánykollégium rendezvénytermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

8800 Nagykanizsa, Sugár út 11-13.


Öregdiákok gyűlése Kecskeméten

A Piarista Diákszövetség kecskeméti csoportja a Piaristák terén, az egykori Alma Materben tartja rendszeres üléseit, minden hónap első szerdáin, 17 órai kezdettel. A tanácskozásokat Laczkó Jánoselnök vezeti.

Minden ősszel megszervezik a Piarista Öregdiák Vacsorát, május végén pedagógus napi vacsorán látják vendégül a tantestületet. Ezen kívül évente szerveznek kirándulásokat, kötetlen együttléteket, bekapcsolódnak az országos diákszövetség munkájába és nem utolsó sorban figyelemmel kísérik a Piarista Iskola életét, történéseit, részt vesznek annak ünnepein, bekapcsolódnak programjaiba.
Köszönjük öregdiákjaink erkölcsi és anyagi támogatását, szerető figyelmét és hűségét iskolánk iránt. Az alábbi képek a tanév eleji ülésen készültek. 
Nagy Attila SchP ig.

 


Diákzarándoklat Pálosszentkútra

A pálosszentkúti iskolai zarándoklatainkat 2004-től szervezzük meg. Ez volt a tizenharmadik alkalom. 
Majdnem 500-an indultunk el a Mária-kegyhelyre (diákok, pedagógusok és öregdiákok). Gimnáziumunk zarándoklatába, a korábbi évekhez hasonlóan, ez alkalommal is bekapcsolódtak a Szent Imre és a Piarista Általános Iskola nyolcadikos diákjai, tanárai.
Kétféle módon indultunk el Pálosszentkútra: 

  • 50 km-es gyaloglás (Kecskemét - Pálosszentkút távolság)
  • 20 km-es gyaloglás (Bugac - Pálosszentkút távolság).

Az 50 km-t gyaloglók éjfélkor indultak az iskolánk előtti térről. A 20 km-es távot megcélzók Bugacig buszokkal mentek, majd onnét igyekeztek eljutni Pálosszentkútra. Idén, a tavalyi esős idővel ellentétben remek időnk volt. A hosszabb távot gyaloglók remek szintidőt teljesítve már 10.50-től folyamatosan érkeztek Pálosszentkútra. A "húszasok" 14 óra körül érkeztek meg.
A fáradt zarándokokat meleg ebéd várta. Ezt követően került sor búcsúi szentmisénkre, melyen idén a főcelebráns és szónok Rónaszéki Gábor atya, a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony templom plébánosa volt. 
Köszönjük a pálos atyák vendégszeretetét. Köszönjük iskolai zarándoklatunk szervezőinek,  Suba Adrienne igazgatóhelyettesnek, Kuthy Zoltán gimnáziumi tagozatvezető-helyettesnek előkészítő munkáját, a túravezetők irányítását, Papp János gondnok úrnak, hogy biztosította nagy létszámú zarándoklatunk számára az autóskíséretet, valamint a diákokat elkísérő osztályfőnököknek és minden pedagóguskollégának, öregdiáknak, szülőnek, akik bekapcsolódtak zarándokprogramunkba.
Iskolazarándoklatunkról a KEOL hírportál is jelentetett meg beszámolót, mely  IDE kattintva olvasható. 

Nagy Attila SchP ig.


Kalazancius Plakett

Farkashalmi Erzsébet felsős tagozatvezetőnek a Piarista Rend Magyar Tartománya a Kalazancius plakettet adományozta a rendalapító szellemiségében végzett kiemelkedő pedagógiai és iskolaszervező munkásságáért. 

Kedves kollégánkat, aki augusztusban nyugdíjba vonult, a tanév végén már búcsúztatta a tantestület. Most a Kalazancius plakett átadása kapcsán iskolánk vezetői csapata is köszönetet mondott az elmúlt évtizedek közösen végzett eredményes munkájáért. 
Nagy Attila SchP ig.

 


BIOFIL Ösztöndíj pályázat

A Magyar Piarista Közhasznú Alapítvány (továbbiakban alapítvány) ösztöndíj pályázatot ír ki, az alábbiak szerint:
 
Az ösztöndíj célja a nehéz anyagi körülmények között élő, hátrányos helyzetű tanulók támogatása. Az ösztöndíj kedvezményezettjei lehetnek a Piarista Rend Magyar Tartománya által fenntartott köznevelési intézmények általános iskolás, illetve gimnáziumi tanulói. Az ösztöndíjnak nincs minimális tanulmányi eredmény feltétele, de elvárás a megfelelő szorgalom, az igyekvési szándék.
 
Az ösztöndíj összege havi 10.000 Ft, melyet az alapítvány a tanév során folyósít, 2016 szeptemberében és 2017 júliusában. 
 
Az ösztöndíjra tanévenként lehet pályázni. A támogatásra megjelölt tanulók javaslati sorrendbe rendezett névsorát az intézmények küldik el az alapítványnak rövid indoklással (a tanulók anyagi helyzetének és motivációjának ismertetése, maximum 10 sorban).
 
A pályázatokat 2016. október 15-ig lehet beküldeni az  mpkapiarista.hu e-mail címre.
 
Az ösztöndíjról az alapítvány kuratóriuma dönt. Egy tanévben várhatóan 15-20 tanuló támogatható, a kedvezményezettek létszáma függ az alapítványhoz beérkező támogatás összegétől.
 
A kuratórium döntése alapján a támogatást az alapítvány az intézménynek átutalással küldi el két részletben (2016-ban négyhavi, 2017-ben hathavi összeget). Az intézmény feladata az ösztöndíjak havi kiosztása az alapítvány nevében a kedvezményezetteknek. Az átvételi elismervényeket két részletben, eredetiben szükséges eljuttatni az alapítványhoz: a 2016. szeptember-decemberi időszak átvételét 2016. december 15-ig, a 2017. január-júniusi időszakét 2017. június 30-ig.
 
 
 
 
 
Budapest, 2016. szeptember 15.
 
 
Szilvásy László SchP
Magyar Piarista Közhasznú Alapítvány

 


A piarista rend létrehozta a Neveléshez való Jog Kalazanciusi Intézetét (ICALDE)

Az alapítás, melyet támogat a Szentszék Katolikus Nevelési Kongregációja, egybeesik a frascati piarista iskola alapításának négyszázadik évfordulójával.
Az ICALDE fő célja olyan férfiak és nők képzése, akik szakszerű választ tudnak adni a mai társadalom nevelési szükségleteire a nevelési koncepció kialakításával, megvalósításával, a nevelés felügyeletével. Az új intézmény célja továbbá, hogy a nevelés keresztény szemléletét bevigye a neveléspolitikába, előmozdítsa a nevelésre s főképp a keresztény és kalazanciusi nevelésre irányuló kutatómunkát, valamint azok publikálását.
Az ICALDE vezetősége: a generális atya delegátusa Jean de Dieu Tagne piarista, az igazgató Pierre-Etienne Kenfack jogászprofesszor, az igazgatóhelyettes, valamint az infrastuktúra és a technikai háttér felelőse Narcisse Talla Tankam informatikaprofesszor, a titkárnő pedig Patience Manon Ombick.
Az alapító határozatban a generálisi kongregáció a piarista rend intézményének nyilvánítja az intézetet, és „a kalazanciusi jubileumi év kezdetén felkínálja az egész rendnek és a társadalomnak, tisztelegve Kalazanci Szent József, az első, kimondottan a nevelésre létrejött szerzetesrend alapítója előtt".


A könyvtár- és iskolaalapítókra emlékeztek Szencen

Az Esterházy család jelentős szerepet játszott a magyar történelemben. Többek között könyvtárak és nyomdák alapításához járult hozzá, de a nagyszombati egyetem sem alakult volna meg hathatós segítségük nélkül. A család Fraknói ágának jelentős birtokai voltak Pozsony vármegyében. Cseklészi kastélyukban könyvtárat, szenci birtokukon iskolát és kollégiumot hoztak létre.
A Szenci Városi Múzeumés Művelődési Központ, valamint a Pozsonyi Magyar Intézet és a Szenczi Molnár Albert Alapiskola közös szervezésében tartottak konferenciát az Esterházy család Fraknói ágáról szeptember 13-án.
Számos előadásban elhangzott, a család több ismert tagja jótékonykodott a nemzet javára. A család Pozsony megyében kiterjedt birtokokkal rendelkezett, a mai Szenci járás több településének ők voltak a birtokosai. A régió az Esterházyaknak sok mindent köszönhet.

1500 kötetes könyvtár a diákoknak
A könyvkultúra területén a család tagjai a 17-18. század táján váltak ismertté. Kismartonban Esterházy Pál nádor alakított ki könyvtárat, hiszen ő maga is tevékeny irodalmár volt. Esterházy Ferenc, a 18. században, Cseklészen létrehozta a Hitbizományi Könyvtárat, ahol több ezer kötetet és okiratot gyűjtött össze.
Esterházy Ferenc jótékonykodott is, hiszen 1763-ban tallósi kastélyát átengedve megalakulhatott az első magyarországi árvaház. Szempci (ma Szenc) kastélyában pedig létrejött az első gazdasági iskola, a Collegium Oeconomicum.
Esterházy Ferenc cseklészi könyvtárát a köz javára bocsájtotta, ennek ellenére eddig nagyon keveset foglalkoztak vele a szakemberek, mondta a konferencián dr. Radoslav Ragač, levéltáros-történész, a Szlovák Nemzeti Levéltár munkatársa. A kastélyban berendezett könyvtárba bejáratosak voltak a diákok és a fiatal tudósok egyaránt.
Esterházy Ferenc a Collegium Oeconomicum javára is alapított egy könyvtárat, amelyet a Szencen tanuló diákok használhattak. A szenci diákoknak 1500 kötetes könyvtárat ajándékozott, erről a Magyar Nemzeti Levéltárban találni adatokat – emelte ki a levéltáros.
A Cseklészen található kastélyban egy 19. századi katalogizálás szerint értékes okiratokat is őriztek. A könyvtár 1920-ig létezett, legalábbis ez az utolsó hiteles bejegyzés a létéről.
A könyveket a két világháború között elárverezték, köztük Esterházy Mihály hagyatékát és Senkvici Kolinovich György munkáit is. Nem tudni, hány könyvet adtak el és azt sem, kik vették meg azokat, ugyanis az árverezési jegyzéket nem őrizték meg az utókornak.
Radoslav Ragač ugyanakkor kiemelte, szerencsére több kötetet és okiratot megtaláltak különböző levéltárakban és archívumokban. Mivel 1920-ban pecséttel láttak el ezeket a könyveket és iratokat, ezért könnyű volt azokat beazonosítani.

Elit iskola, újszerű tantárgyakkal
Az előadások után táblát avattak a szenci városháza előtti parkban elhelyezett barokk kapun, a Szencen 1763-1776 között működött első közgazdasági és mérnöki felsőfokú iskola, a Collegium Oeconomicum emlékére. Az emléktáblát Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és Dušan Badinský, Szenc alpolgármestere leplezték le.
A leleplezés előtt Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője ismertette a Collegium Oeconomicum történetét. Ez az iskola volt a Magyar Királyság első közgazdasági és műszaki főiskolája, amely 12 éven át működött.
Három dolgot érdemes megemlíteni az iskola kapcsán: a tantervet, a tanárait és a diákjait – emelte ki Koltai. Különös tanrendje volt az iskolának, hiszen abban az időben a képzés elsősorban a teológia és a jog körül forgott, az alapítók Szencen műszaki és közgazdasági tárgyakat vettek fel az órák közé, amelynek nem volt hagyománya.
Az alapítólevelet Mária Terézia királynő adta ki 1773-ban, de sugalmazója Esterházy Ferenc kancellár volt. Az alapítólevélben felsorolták a tanítandó tárgyakat. Ez alapján tanultak számvitelt és kettős számvitelt, közgazdaságot és gazdaságpolitikát. Az iskola egyik fő tantárgya a matézis, azaz a geometria volt, de tulajdonképpen ez építészeti matematika volt.
Két gyakorlati tantárgyat is oktattak: az egyik a műszaki rajz, a másik a szépírás. Ezeket a különleges tantárgyakat Esterházy kancellár és a királynő a piaristákra bízta, mondotta Koltai András.
Az iskola tanárai könyveket írtak, a tanulókat kivitték a környékbeli területekre és térképeket rajzoltattak velük. Elmondható, hogy a szenci iskola elit iskola volt, hiszen húsz diákot a magyar rendtartó tanács, tizenhatot pedig az osztrák kamara rendelt ide.
Az volt a különlegessége, hogy három évig tartott egy kurzus, de első évfolyamot csak akkor indítottak, ha az előző hároméves tanfolyam véget ért. Nagyjából 120 diák végzett ebben az iskolában.

Régi térképek őrzik munkájukat
1767-ben volt egy diáklázadás, ami miatt több diákot kizártak az iskolából. A diákok kevesellték a napi bor adagot, ami háromnegyed liternek felelt meg. Az iskola rektora viszont ezt is sokallta. Ezért a diákok fellázadtak és gyalog elindultak Pozsonyba, hogy a Helytartó Tanácsnál feljelentést tegyenek. A rektor viszont kocsira ült és hamarabb odaért a Tanácshoz. A diákok közül a szervezőket eltanácsolták az intézetből.
Azok a diákok, akik elvégezték az iskolát, magas tisztségekhez jutottak a kamaránál, sokan pedig mérnökként dolgoztak. Aki a régi térképeket kutatja, gyakran találkozik az itt végzett diákok munkáival.

Koltai András szerint van tanulsága ennek az iskolának a mai kor számára: „Ma is szükség van olyan kormányzatra, amelyik hajlandó pénzt áldozni arra, hogy magas színvonalú oktatása legyen az országnak, bármelyiknek. Ma is szükség van olyan tanárokra, mint az akkori piaristák, akik mindent megtettek, hogy a diákjaiknak mindent a lehető legmagasabb szinten megtanítsanak. Ma is szükség van olyan diákokra, akik hajlandók tanulni azért, hogy azt később országuk számára kamatoztassák.”
Forrás és kép. Felvidék.ma


Zsigmond Vilmos nevét kapja egy amerikai filmes díj

Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társasága (ASC) diákoknak szánt elismerése, amelyeket minden évben átkeresztelnek a testület egy-egy volt tagjára emlékezve.

“A filmszakos diákok évek óta tanulmányozzák Vilmos lenyűgöző képeit, és ez még hosszú ideig így is marad a jövőben. A művész mindig is bőkezűen bánt az idejével, folyamatosan megosztotta tapasztalatait a világ különböző pontjairól származó feltörekvő filmkészítőkkel és diákokkal. Óriási hatással volt erre a művészeti ágra, mind a saját, mind a szárnyai alatt nevelkedett alkotók munkáin keresztül” – méltatta a néhai magyar operatőrt Kees van Oostrum, az ASC elnöke.
Az idén januárban, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos (egykori piarista diák - a szerk.) Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját.
A világhírű művész nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című, szintén Oscar-jelölt klasszikus. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot. Idén az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése – írta a Hollywood Reporter portál.
A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A ’60-as, ’70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Documentary Award elnevezésű kitüntetése.

Forrás: http://www.ma.hu/kulturport.hu/290014/Zsigmond_Vilmos_nevet_kapja_egy_amerikai_filmes_dij


Az Országút Társulat Hadifogoly-emlékek címmel pályázatot hirdet

Tisztelt Diákszövetség!

Tisztelettel ajánlom figyelmükbe mint volt piarista diák, hogy társulatunk, az Országút Társulat „Hadifogoly emlékek” címmel gyűjtő pályázatot írt ki. Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy olvassák el csatolt pályázatunkat, s ha érdemesnek találják rá, akkor Hírlevelükben tegyék közzé.
Nagyon fontosnak tarjuk, hogy a magyar történelem már csak emlékekben élő ezen epizódjai ne vesszenek el nyomtalanul.

Nagyon örülnénk, ha minél több tagtársunkhoz eljutna ennek híre Hírlevelükön keresztül.

Tisztelettel:
Kondorosy Szabolcs
Országút Társulat, Budapest, 1024, Margit körút 5/b

A XX. század egyik nagy csapása a magyarságra a világháborúkat követő hadifogság. Százezrek szenvedték el, katonák és civilek (malenkij robot). Sokan sosem tértek vissza. A hazatérteket pedig némaságra akarta kényszeríteni a diktatúra. De sokan nem hallgattak: vallottak írásban, beszéltek családnak, barátoknak. Azóta elmúltak a vészterhes idők, s vele a félelmek. Beszélni és tudni kell a történelemnek erről a rút arcáról.
Minden hadifogoly emlékei egyediek. Egynek története, elbeszélése a másikét nem helyettesítheti. Fontos minden emlékezés felkutatása, megőrzése, látszólag jelentéktelen vagy röpke emlékeké is, hiszen mind fontos dokumentumok. Ezek összegyűjtése a pályázat célja (természetszerűleg a határon túli magyarságé is). Várunk tehát, – mert nélkülözhetetlennek tartunk – minden magyar hadifogoly visszaemlékezést, elsősorban az eddig még nem közölteket. Célunk könyvben megőrizni ezeket.
A pályázat során külön hangsúlyt kapnak a nyugati (amerikai, francia, angol) hadifogságról szóló emlékezések, mert ezekről még kevesebbet lehet tudni.

Három kategóriában várjuk az emlékezéseket:
1. Különleges, egyedülálló értéket képviselnek azok a feljegyzések, naplók, melyek a fogság alatt születtek és túlélve őröket, motozásokat, besúgók éberségét, a hazautazás és további négy ellenséges évtized szaglászását, máig megőrződtek. Ide tartoznak elhurcolásuk közben küldött (pl. vonatból kidobott) levelek.
2. A volt hadifogoly későbbi feljegyzése, emlékirata, önéletírása az emlékek megmaradásának legfőbb módja. Ezen belül nagy értéket jelent, ha valakinek hangfelvétel vagy film őrzi visszaemlékezését.
3. A legtöbben, akik elszenvedték a hadifogságot, már nincsenek köztünk. Sokan közülük – bár sosem írták le – családjukban sokszor elmondták emlékeiket. E mások által megőrzött történetek is nagyon fontosak s megőrzésre méltóak. A pályázat harmadik kategóriájában azon családtagok feljegyzéseit várjuk, akik jó emlékezőtehetséggel az eredeti elbeszélést hűen leírták/leírják, ahhoz nem téve semmit, nem színezve rajta.
A visszaemlékezés eredeti kézirata akár fénymásolatban, akár elektronikus másolatban (fénykép, szkennelés), akár eredetiben is beküldhető. Hang- és filmfelvételt is szívesen fogadunk. Ha a másolatkészítés gondot jelent, kérjük, keressenek minket egyeztetés céljából alábbi címeinken. Kérjük beküldeni a volt hadifogoly rövid életrajzát s lehetőleg róla közvetlen a fogság előtt vagy után készült fényképet (lehetőleg digitális formában, ebben tudunk segíteni).

A díjazás:
A visszaemlékezéseket, melyek a kiírási feltételeknek megfelelnek, kötetben jelentetjük meg, rövid életrajz kíséretében. A könyvből tiszteletpéldányt adunk minden beküldőnek, reményeink szerint többet. Másfelől a visszaemlékezésekből színházi est készül, melyet a könyvbemutató alkalmával állítunk először színpadra.

Leadási határidő: 2016. november 30.

A pályázatról bővebben honlapunkon: www. orszagut.comze.com (’Kiírt pályázataink’ fül)
Levelezési cím (visszaemlékezések leadására): Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat), Budapest, 1024, Margit körút 5/b.

Email (kérdések esetén vagy a visszaemlékezések beküldésére): orszagut.palyazat@gmail.com