2014. május 09., VI. évfolyam 09. szám

 

Meghívó a Budapesti Tagozat borkóstolóval egybekötött grill-partyjára: 2014. június 13., péntek, 17:00 óra

Kedves Piarista Öregdiáktársunk!

„Piarista diáknak lenni ma is az összetartozás el nem halványuló  érzését jelenti, valami lelki közösséget, amely rejtett szálakkal köti egymáshoz és a rendhez mindazokat, akik együtt nevelkedtek a piaristák  aranybetűs kék címere alatt.” - 1989-es alapító nyilatkozata értelmében ebből a meggyőződésből jött létre a Magyar Piarista Diákszövetség, majd két esztendeje június 8-án a Tagtoborzó Borkóstolón a Budapesti Tagozata. Célunk, hogy minél szélesebb körben fogjuk össze a piarista iskolák egykori diákjait. Az alapítók meggyőződéséhez csatlakozva reméljük, Te is osztozol abban a tapasztalatunkban, hogy valóban fontos és élő az a kötelék, amely a piarista diákokat összeköti.

Diákszövetségünk idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, így mostani borkóstolónk fennállásunk 25. születésnapjának méltó megünneplése is egyben. Szeretettel hívunk, hogy Te is vegyél részt a hagyományos, immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Tagozati Borkóstolónkkal egybekötött grill-partynkon.

A találkozót 2014. június 13-án (pénteken) 17 órakor tartjuk a Piarista  Központban (1052 Budapest, Piarista utca 1.), Borián Tibor atya szentmisét mutat be a Piarista Kápolnában, majd grill party és borkóstoló a Rendház tetőteraszán.

Részletes program:
17.00: Szentmise a Piarista Kápolnában - koncelebrál Borián Tibor piarista atya, rendi összekötőnk, aki a szentmise keretében ünnepi visszaemlékezést tart "Negyedszázados a Diákszövetség" címmel.
Várjuk a szentmisén koncelebrálásra azokat az egykori piarista diákokat, akik a piarista érettségi után a papi hivatást választották.

18:30: Grill party és kóstoló a piarista borokból az Piarista Központ tetőudvarán.
Megnyitó beszédet mond Oberfrank Ferenc a Diákszövetség elnöke; majd a kóstolandó piarista borokat ismerteti Hernády Zsolt a Budapesti Tagozat alelnöke.

A borkóstolóra nagy szeretettel várjuk a Piarista Rend tagjait is.

A Borskóstoló mellé sült húsokat készítünk, hozzá friss salátát, mártogatós szószokat, kenyeret, mustárt és ketchupot kínálunk.

A Borskostoló ára idén is 2.500,- Ft/fő (amely önköltségi ár, és tartalmazza a kóstolandó borokat), előre köszönjük, aki támogatói céllal ennél magasabb összeggel is hozzájárul a borkóstoló és grill-party költségéhez.

A rendezvény létszáma - tervezetten, maximum - 100-120 fő. A pontos étel- és italfogyasztáshoz fontos, hogy részvételi szándékotokat a következő (május 25-én megjelenő) Hírlevélben megadásra kerülő web-oldalon: nevetek és email címetek megadásával egyidejűleg jelezni szíveskedjetek. Kérjük a jelentkezők valós részvételét a borkóstolón a helyszínen fizetendő 2.500 Ft/fő önköltségi ár, és az előre vásárolt étel mennyisége miatt is.

Kérünk, hogy a találkozó hírét Te is terjeszd az öregdiákok körében!

Budapest, 2014. május 05.

A találkozás reményében szeretettel üdvözölnek a szervezők:

Hernády Zsolt és Mikecz Tamás, a Budapesti Tagozat alelnökei


Adó 1 %

Az idei esztendőben is rendelkezzünk adónk egy részéről.

Adónk 1%-át valamelyik egyháznak, a másik 1%-át pedig egy szervezetnek vagy alapítványnak ajánlhatjuk fel.

Kedvezményezettként az alábbi lehetőségeket ajánljuk:

      Magyar Katolikus Egyház
      Technikai száma: 0011

      Piarista Alapítvány
      Adószáma: 19013598-1-41

      Magyar Piarista Diákszövetség
      Adószáma: 19013581-1-41


Meghívó Sóczó Ferenc atya aranymiséjére

Az örök élet az, hogy ismerjenek téged, egyedül igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust. (Ján.17,3.)

MEGHÍVÓ

Örömmel közlöm, hogy Isten kegyelméből 2014. május 10-én de. 11 órakor aranymisémet ünnepelhetem a budapesti Piarista Kápolnában /Budapest, V.,  Piarista u. 1./.
Erre az alkalomra szeretettel hívom a hozzám közel állókat, volt tanítványaimat, ismerőseimet, hogy együtt adjunk hálát az Úrnak irgalmáért és sok-sok ajándékáért.

Sóczó Ferenc piarista


Jelenits István Budapest díszpolgára lesz

A Fővárosi Közgyűlés a 2014. április 30-ai, szerdai ülésén tizenhárom embernek ítélték oda a Budapest díszpolgára elismerést.

A képviselők határozata alapján díszpolgár lehet Csoóri Sándor költő;  Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó; Jelenits István  piarista szerzetes, teológus; Kocsis Zoltán karmester; Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó; Psota Irén színművész; Ránki Dezső zongoraművész;  Rost Andrea operaénekes; Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója;  Taróczy Balázs teniszező; Tóth II. József az Aranycsapat tagja.
Posztumusz kitüntetésben részesül Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára és  Rónay György költő, volt országgyűlési képviselő.

A díszpolgári kitüntetéseket június 19-én adják át.

Forrás: MTI (Átvéve: www.piarista.hu)


Cikkajánló: Jelenits István piarista szerzetes "Emlékmű helyett tankönyvet!"

Kedves Öregdiák Barátaim!

Amikor immáron öt éve elindult a Hírlevél, és főszerkesztői kinevezést kaptam, megállapodtunk az elnök, és akkori főtitkár urakkal, hogy mind a Diákszövetség, mind pedig az akkor létrehozott Piarista Hírlevél politikamentes fórum. Vállaltam ugyanakkor, hogy igyekszem mind teljesebb képet nyújtani nektek Diákszövetségünk működése, eseményei és különféle programjai mellett a Piarista Rend, illetve egykori tanáraink, a piarista atyák életéről, nyilatkozataikról. Most is ez történik: mindenféle politikai állásfoglalás nélkül ajánlom szíves figyelmetekbe Jelenits István piarista atyának a tegnap utcára kerülő Heti Válasz (XIV. évfolyam, 19. szám, 2014. május 8.) hetilap (62-63. oldal) fórum rovatában olvasható nyílt levelét Borókai Gábor főszerkesztőnek: "Emlékmű helyett tankönyvet!".

Piarista öregdiák barátsággal

Mikecz Tamás
Hírlevél főszerkesztő


Csepely Péter felhívása, és üdvözlő sorai az új belépő tagjainknak

Kedves egykori Iskolatársak, tisztelt Öregdiákok!

Most azokhoz szeretnék szólni, akik (még) nem tagjai a Piarista Diákszövetségnek, de valószínűleg mindannyian ismeritek, olvassátok a Diákszövetség Hírlevelét. Ezekből kitűnik, hogy milyen társaság vagyunk, mennyire táplálkozunk a piarista múltból, emlékezünk meg tanárainkról, diáktársainkról, különböző korú érettségi találkozókról stb. Tudomásunk szerint nagyon sokan olvassátok és kedvelitek is a Hírlevelet, most már csak az kellene, hogy aktívabb tagjai legyetek ennek a több ezres családnak. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy beléptek rendes tagként a Diákszövetségbe, írtok időnként egy-egy megemlékezést valakiről, valamilyen eseményről. Így lenne még nagyobb ez a diák-család.
Évente decemberben az Antall-emlékmisén kb. 60-70 elhunyt diáktársunkról emlékezünk meg. Ezt a hiányt is pótolnunk kell valahogyan. Ezen is tudtok segíteni. Én most nem írok semmit a Működési Szabályzatról, a jogokról, csupán - mint a tag- tagdíjnyilvántartás vezetője - az egyik kötelezettségről, ez pedig az a "csúnya" tagdíj. Enélkül viszont nem létezhet egy szövetség, enélkül nem tudjuk segíteni egykori iskolánkat valamilyen cél elérésében.
A tagdíj pedig aktív tagoknak ÉVI 4000 Ft. Ha ezt tudjátok, és akarjátok vállalni, a Diákszövetségben van a helyetek. Belépési szándék esetén egy kitöltendő kérdőívet küldünk.
Minden további kérdést az email címemen tegyetek meg. Ha sürgős, akkor telefonon is lehet.

Várjuk jelentkezéseteket!

A Magyar Piarista Diákszövetség ebben az évben a következő új tagokkal bővült:
Balogh László Kecskemét 1963,
Batta György  Kecskemét 1963,
Bednárik György Budapest 1974,
Bíró Ernő Kecskemét 1966,
Erdei Gyula Vác 2009,
Dr. Gáspár Tamás Kecskemét 1993,
Kollár Tamás Kecskemét 2000,
Morvai Balázs Kecskemét 1989,
Dr. Szabadföldi András Debrecen 1948,
Dr. Szabó András Budapest 2007

Érezzétek jól magatokat ebben a nagy családban!

Diáktársi üdvözlettel,

Csepely Péter
csepely38@gmail.com
06 30/3187199


"Rád építek!" - Egerszalóki Ifjúsági Találkozó, 2014. július 16-20 között

Idén július 16-tól 20-ig tart az ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat, melynek mottója: RÁD ÉPÍTEK!

1. Mi mindent kell felépítenünk? - önmagunkat, családunkat, hivatásunkat, hazánkat.
De nem akárhogyan. Jézus beszél építőkről, akik homokra építenek. Aztán ha jönnek az élet viharai, ezer nehézsége, a ház romhalmaz lesz. Mit jelképez a homok? A kincset, a pénzt, a karriert és a gyönyöröket. Jézus nem azt akarja, hogy az Atya vegyen el a világból, hanem őrizzen meg a gonosztól. Tehát a világban kell megszentelődnünk, abban a környezetben ahol élünk, abban az iskolában, ahol tanulunk, azon a munkahelyen, ahol dolgozunk. Jézus, az egyházon keresztül személyesen számít rád!

Ferenc pápa erről így nyilatkozik a fiatalokhoz írt egyik üzenetében:
„Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, és barátaival sétálnak.
Szükségünk van szentekre, akik Istent teszik első helyre, de az egyetemen is kitűnnek.
Szükségünk van szentekre, akik időt találnak a mindennapi imára, és képesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztaságot megszentelik.
Szükségünk a világban élő szentekre, a világban megszentelődő szentekre, akik nem félnek a világban élni.
Szükségünk van kólát és hot-dogot fogyasztó, internetező és Ipodot használó szentekre.
Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, és nem szégyellnek a hétvégén sört inni vagy pizzát enni barátaikkal.
Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot.
Szükségünk van társaságot kedvelő szentekre, akik nyitottak, normálisak, barátságosak, vidámak és jó barátok.
Szükségünk van olyan szentekre, akik e világban élnek, és meg tudják ízlelni a világ jó és tiszta dolgait, de mégsem világiasodnak el.
Legyünk hát ilyenek!"

2. A remek rövid mottóban rejtőzködik még egy további fontos kérdés: mit jelent e szó: Rád?
Kire, mire kell építkeznünk, hogy ne váljunk romhalmazzá?
Mi az a szikla, amire építenünk kell lelki házunkat?
Hogyan tudok megszentelődni?
Jézust az építők elvetették és mégis szegletkővé lett. (vö. Zsolt 118) Ő Simon apostolt új néven, Péternek, azaz kősziklának nevezte, akire építi az Egyházát, amelyen a pokol kapui nem vesznek erőt, és aki a pápákban folytatódik. Egy „i” betű sem vész el a hitletéteményből, mert Ő, Ők vigyáznak arra az idők végéig. Ezt péteri vonalnak nevezzük. Ezért merünk bizalommal hagyatkozni a Szentatyák tanításaira, amely mögött jézusi garancia van.

Életünk sziklájáról és a megszentelődésről így írt Szent II. János Pál pápa:
„Kedves fiatalok, tudjátok: a kereszténység nem egy a vélemények között, és nem üres szavakból áll. A kereszténység maga Krisztus! Egy Személy, Ő, az Élő! Találkozni Jézussal, szeretni és megszerettetni másokkal Őt: íme, ez a keresztény hivatás.
Az emberiségnek igen nagy szüksége van szabad és bátor fiatalok tanúságtételére, akik mernek az árral szemben haladni, s erővel és lelkesedéssel hirdetni Istenbe, az Úrba és Üdvözítőbe vetett hitüket…
Nem a képességek vagy a természetes adottságok jellemzik és különböztetik meg őket a többi embertől, hanem a szilárd elhatározás, hogy Jézust követve élnek”
(Üzenet a fiatalokhoz a XVIII. Ifjúsági Világnapra, 2003.)

3. Rendkívül érdekfeszítő lesz ez év nyarán Egerszalók. Szeretne eligazítani bennünket, és választ adni kérdéseinkre: ki és miben számít rám? Hogyan tudok biztos alapot teremteni életemben?

XVI. Benedek pápának a Porta fidei c. apostoli levelének néhány sorával zárul az Egerszalóki levél:
"Fokozni kell a hitre való reflexiót, hogy segítsük az összes Krisztus-hívőt abban, hogy tudatosíthassák és föleleveníthessék Evangéliumhoz tartozásukat ezekben az időkben, amikor az emberiség oly mély változásokat él át. Teremtsünk alkalmat a Föltámadott Úrban való hitünk megvallására székesegyházainkban és a világ minden templomában; otthonainkban, a családokban, hogy mindenkiben fölébredjen a vágy az Evangélium mélyebb megismerésére és továbbadására a következő nemzedékeknek."

Nagy szeretettel hívunk és várunk mindenkit Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Nyugatról és itthonról is:

Csaba érsek atya,
Lajos és Gábor atya
és a rendezők


Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2014.

Mottó: "Szegények és sokakat gazdagítanak!"
A TALÁLKOZÓ MÁJUS 24-ÉN, szombaton, reggel 9 órakor kezdődik

Egy kis kedvcsináló - visszaemlékezés a tavalyi Egerszalóki Ifjúsági Találkozóra: Ébredj, drága ifjúság! - Egerszalóki "utódallamok"

Immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg július 16. és 20. között a hagyományos Egerszalóki Ifjúsági Találkozót. Az ország valamennyi pontjáról érkezett résztvevők - közel ezerötszáz fiatal - öt napon át közösen kerestek választ életük alapvető kérdéseire. A lelkigyakorlatozók idén az alábbi témát járták körül: Isten a történelemben. 

Szombaton Katona István egri segédpüspök, vasárnap Seregély István érsek látogatta meg a táborozókat, s mutatta be a napi szentmisét. Kerényi Lajos piarista szerzetes, a program vezetője adta meg minden nap vezérfonalát, mellette neves előadók is színesítették a rendezvényt.  Puskely Mária nővér, Tierney Bennet ír szerzetes, Korzenszky Richárd bencés,  Rostás Sándormissziós elöljáró, Rákay Philip, a Hírtv munkatársa,  Zsigmond Balassa fizikus, valamint Freund Tamás agykutató osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait. A fiatalok száznál több kiscsoportban dolgozták fel a hallottakat, megosztva élményeiket, tapasztalataikat.
Igazi felrázó, lélek-mozgató napokat élhettek meg mindazok, akik részt vettek az idei, huszonegyedik egerszalóki ifjúsági lelkigyakorlaton. Ezerötszáz fiatal, színes programok, ragyogó időjárás, precíz és igazán kedves szervezői háttérmunka, személyes találkozások, csoportbeszélgetések és nagyszerű előadások, lelki erőforrások és megújulások - így összegezhető röviden az öt nap számos eseménye.

Lekvár, dinnye...
Ezek az étkek nem a tábori konyha menüjét gazdagították. Kerényi Lajos atya, az örökifjú piarista szerzetes kedvelt szófordulatai ezek, s mindazokra a csak névleg keresztényekre vonatkoznak, akiket lustaságuk, mindennapos apró gyengeségeik megakadályoznak abban, hogy megéljék krisztusi küldetésüket. "Ne legyél má´ lekvár!" - dörög a hangfalakból, s a kedves, vidám körítés ellenére is értik a résztvevők, ez most komoly dolog. Valamilyen formában mindennap, szinte minden előadásban elhangzott az intés: a holnap felelős keresztényeinek megfelelő alapossággal kell szemlélniük és megérteniük az őket klörülvevő világot. "Légy kritikus, ne add el a hitedet!" - a szerdai nyitó szentmise prédikációja máris felébresztette azokat, akik csupán valami vidám táborozásra készültek. Kemény, ugyanakkor buzdító szavak űzték messze álmainkat egy könnyű és kényelmes keresztény életről.

Szerelem testben és lélekben
A találkozó által elsődlegesen megszólított korosztály - a gimnazisták, egyetemisták és fiatal felnőttek - életének egyik legjelentősebb gondja a párkapcsolat, a párválasztás tisztasága, a házasság keresztény megélése. Tierney Bennet atya, a Krisztus Légiója kongregáció tagja előadásaiban a szexualitás eredeti rendeltetéséről és jelenkori eltorzulásáról beszélt. Statisztikai adatokkal és konkrét életpéldákkal szemléltette azt a drámai helyzetet, amelyet ma a születések és abortuszok, a házasságkötések és válások aránya is egyértelműen jelez. Külön hangsúlyt helyezett a házasság előtti nemi élet számos kockázatára, s a teológiai érvek mellett igen sok, más tudományágakat is érintő racionális indokot hozott fel az egyház útmutatásának, a házasság szentségi, kizárólagos jellegének igazolására. Véleménye szerint az egyéni gondolkodásmód alakításában meghatározó szerepe van a tömegtájékoztatási eszközöknek. "Megvezetnek", egy képzeletbeli, kényelemre és élvezetekre épülő világot festenek elénk, s mindezt úgy tálalják, mintha nem lenne más választásunk. "Van választás, van másik út! Nem azért kell törekednünk a tisztaság, a keresztény párkapcsolat megélésére, mert az egyház ezt írja elő, hanem azért adja elénk tanítását az egyház, mert ez az igazság. "

Tanúságot tenni
Ugyancsak a média világában található zavaros értékrendről, a pénz és a vele járó nézettség egyeduralmáról beszélt Rákay Philip, a népszerű televíziós műsorvezető. Meghatározó erőnek nevezte a tömegtájékoztatást, amely napjainkban egyre kevésbé tölti be eredeti hivatását. Nagyon nehéz ebben a közegben érvényre juttatni a keresztény szemléletet. Az előadó tanúságtétele, személyes vallomása sajátos színfoltja volt a lelkigyakorlatnak. Rostás Sándor atya, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója dél-amerikai élményei alapján tárta elénk, mit jelent az igazi missziós küldetés - miként lehet apró lépésekkel, napról napra közelebb hozni Jézust azokhoz, akik még nem ismerik őt. E tekintetben mindegy, hogy indiánról vagy a szomszédunkról van szó: Krisztus ugyanaz, a módszer kultúránként változó.

Hétköznapi misztika
Zsigmond Balassa fizikus a világegyetem történetéről és a benne működő "isteniről" beszélt. Korzenszky Richárd bencés szerzetes, tihanyi perjel egyértelmű cél felé irányultságunkat, a lehatároltságban rejlő szabadságot emelte ki. A csoportbeszélgetések mindenki számára teret engedtek a személyes élmények megosztására, az elhangzottak továbbgondolására.
"Légy misztikus, szeresd a szemlélődést!" - Lajos atya mondata igazi meghívás egy bensőségesebb, hitelesebb kereszténység megélésére. Lisieux-i Szent Teréz, Teilhard de ChardinHenri Boulad, Carlo Carretto, Kalkuttai Teréz anya gondolatai mentén egy olyan világ körvonalai rajzolódtak ki az öt nap folyamán, amely arra csábít, hogy magunk is bensőséges megélői, aktív részesei legyünk az egyház, az üdvösség történetének. Hogy mindez nem csak szavakban nyert kifejezést, azt megszámlálhatatlanul sok gyónás, szentáldozás, valamint késő esti fáklyás körmenet, közösen átelmélkedett keresztút, könnyűzenei koncert, éjszakai szentségimádás is megerősítette.

Egerszalók, a lélek-mozgató ifjúsági találkozó színhelye jövőre, huszonkettedik alkalommal is visszavár, hogy a nyár közepén erőt gyűjtve, Krisztus köré gyűlve engedjük ébresztgetni a bennünk lakó szeretetet.

Gégény István
Forrás: Új Ember


Álláshirdetés!

Kecskeméti Építőipari Cég keres pályakezdő statikust.

Jelentkezni betonstar@betonstar.hu email címen lehet.

Köszönöm előre is a segítséged, üdvözlettel

Csupor János
Ügyvezető
Beton-Star Kft.
6000 Kecskemét, István király krt. 24.
Mobil: +36-30/907-77-37
Telefon: +36-76/414-660
Fax: +36-76/413-907
E-mail: betonstar@betonstar.hu
Web: www.betonstar.hu


Munkára és emberségre tanítanak a gödi piaristák - interjú Rubovszky György Zsolttal

Egy féléves próbaidőre, tanárként került Gödre, s mára az egész intézményt vezeti  Rubovszky György Zsolt. Bár még nem találta meg a választ, hogy milyen módszerrel tudná elkerülni, hogy előbb-utóbb kiégjen igazgatóként, de abban mindenképp biztos, hogy szülei mellett ez az a környezet, melytől a legtöbb nevelést kapta életében.

Mint elmondta, az intézményt működése alapelvekre épül, melyek közül a legfontosabb az együttműködés. Ez ugyanúgy vonatkozik a diákokkal és a szülőkkel való kapcsolattartásra, mint a tanári testületen belüli rendszerre, a közös munka tiszteleten, rendezettségen, igazmondáson alapul. Míg a piarista intézmények általában elit gimnáziumok, a gödi egy jóval sokszínűbb, komplexebb létesítmény, ahol a rendezett családból érkező gyerekek, kiemelkedő tehetségek mellett nehéz sorsú tanulókkal is foglalkoznak. A gyakorlati ismeretek mellett – jelenleg hét, kő, fém és faműves szakmában okítják a fiatalokat – az „ember” nevelése, oktatása is kiemelkedő fontossággal bír.
A nappali, három éves szakképzés mellett esti gimnáziumot is választhatnak a diákok, valamint a szakvizsga letétele után immáron egy további kétéves nappali, érettségire felkészítő képzésre is lehetőségük van. Kollégiumuk jelenleg 80 főt számlál, itt relatív kis csoportokkal foglalkoznak a nevelőtanárok.
Az igazgató elmondta, hogy alapvető elvárás a tanároktól is a folyamatos fejlődés, hiszen ez a diákoknak is pozitív mintát nyújt. Egy szakiskola komoly kihívást jelenthet a pedagógusok számára, ráadásul gyakran meg kell küzdeniük a gyerekek általános iskolából hozott negatív tapasztalataival, beidegződéseivel, amit az ottani tanárok tápláltak beléjük. A legfontosabb annak megőrzése, hogy a pedagógus lehetőleg minden pillanatban tisztelni tudja a diákot, még akkor is, ha olyan dolgot hall tőle, amire nincs felkészülve.
Rubovszky György Zsolt  azt sem rejtette véka alá, hogy kikerülni könnyű ebből az iskolából, ám a lemorzsolódás mégis a töredéke csak az országos átlagnak. Elmondása szerint „elkallódni” nem szoktak náluk a gyerekek. A különböző tanulmányi versenyeken is jól teljesítenek diákjaik – nemrég például egyik tanulójuk az ország 3. legjobb szerkezetlakatosának bizonyult. Az igazgató hozzátette, náluk csak a tanulók, de a szülői közösség összetétele is heterogén: előfordult már, hogy egy 13 éves gyerek egyedül ment beiratkozni, míg más családok a szülői munkaközösség aktív tagjaként támogatják az iskolát - az intézménynek így esetenként más és más arányban kell részt vállalnia a fiatalok neveléséből.
Mégis, hogyan tudja az igazgató összeegyeztetni a közvetlenséget a tekintéllyel? Rubovszky György Zsolt elmondása szerint a legfontosabb, hogy minden egyes diákra szenteljen figyelmet (ehhez lényeges a kisebb létszám – jelenleg 300 tanulójuk van), de közben legyen határozott is. Saját megfogalmazása szerint egyfajta „jó apa” próbál lenni. Ennek része az iskola egyik rítusa is, mi szerint minden egyes mise elején egyenként kezet fog minden diákkal, és a szemükbe néz – ezen pillantások nagy része mögött egyedi, személyes történetek rejtőznek.

Mint az igazgató, emlékeztetetett rá, a piarista rendet Kalazanci Szent József hozta létre Rómában, 1592-ben, és ő indította útjára az első iskolát is abban a korban, amikor közoktatás még nem létezett, és csak fizetős lehetőség volt a tanulásra. Alapelve volt, hogy mindenkinek joga van az ingyenes oktatáshoz, gyakran idézett mondata a gödi igazgatóban is megragadt: „Abból, hogy milyen a hajnal, következtetni lehet arra, hogy milyen lesz az egész nap”.. A gödi iskola 1991-ben jött létre, nem csupán rendi kezdeményezésre: piarista öregdiákok és helyi lakosok is támogatták az ügyet.

Rubovszky György Zsolt álma „Isten országának” a létrehozása, ahol a valódi tehetséggondozás elsődleges - az, hogy mindenki a lehető legtöbbet fejlődjön önmagához képest, és hogy egy saját, szülőktől független világnézet alakuljon ki a diákokban. Célja, hogy a nehezebb sorsú tanulók is megtapasztalják, hogy van, akiben bízhatnak, a heterogén közeg miatt pedig Gödön máris közvetlenebbek az emberi kapcsolatok, a véleményalkotás pedig jóval direktebb és őszintébb a más iskolában látottaknál. A hétvégi húsvéti ünnepek legfontosabb üzeneteként pedig az fogalmazódott meg az igazgatóban, hogy bár gyakori felfogás, hogy „minden értelmetlen”, összetartozással, szeretetben és tiszteletben mégis meg lehet ezt cáfolni, a húsvét pedig pont erről szólt a számára.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress/archívum


Piaristák a médiában - Pedro Aguado vizitációja a magyar és a romániai tartományban

Pedro Aguado piarista generális április 2-tól 16-ig a piarista rend magyar és romániai tartományába látogatott, hogy megismerje a piarista szerzetes közösségek, iskolák és a világi munkatársaik jelenlegi életét. Útján Labancz Zsolt tartományfőnök és Mateusz Pindelski generálisi asszisztens kísérte végig.

Az MTVA közel félórás filmet forgatott az eseményről, amelyet április 26-án a Duna TV Isten kezében c. műsorában láthattunk.A teljes film az alábbi linken megtekinthető (679.rész):  http://www.mediaklikk.hu/musor/isten-kezeben/

Képgaléria:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152803091767738.1073741841.110914267737&type=1

A stáb végigkísérte a Generális atya teljes magyarországi útját, közel 8 helyszínen forgattak. Csíkszeredába is ellátogattak, ahol a Tanulmányi Ház munkájába nyertek bepillantást.

Ezúton is köszönjük az MTVA Vallási Főszerkesztőségének lelkes, készséges és odaadó munkáját, pozitív hozzáállását.

Szathmáry Melinda
kommunikációs vezető


A PIARTOUR 2014. évi tanulmányútjai

1. 2014. június 10-14 között szervezzük meg a szeptemberről elhalasztott tanulmányutat az Alsó-Ausztriai várak, kolostorok és városok megtekintésére a Waldviertelbe.
Útvonal: Lilienfeld-Melk-Weitra-Zwettl-Rapottenstein-Pöggstall-Geras-Riegersburg-Raabs-Heidrichenstein-Gmünd-Altenburg-Eggenberg-Rosenburg-Grafenegg.
A tanulmányút költsége 200 EURO + 12.000 Ft (Busz, szállás félpanzióval)
Jelentkezés: Csapody Gézánál a hétfői klubnapokon 100 EURO előleg egyidejű befizetésével.

2. Egynapos tanulmányutat tervezünk a komáromi erődrendszer megtekintésére. (ősszel)

3. 2014. szeptember 9-13 között tanulmányutat szervezünk a Partium, Mezőség, Kalotaszeg, Kincses Kolozsvár és környékének megtekintésére.
Költség: 56.000,- Ft, amely összeg tartalmazza a szállás, félpanziós ellátás, a belépők, és a busz költségeit.
Jelentkezés Csapody Gézánál a hétfői klubnapolon 30.000,- Ft előleg egyidejű befizetésével.


Könyvajánló: "Balázs Károly: Ne féljetek nevetni"

Balázs Károly: Ne féljetek nevetni!
Vidám történetek a szent pápáról, II. János Pálról

Wojtyla püspököt, azaz II. János Pál pápát nem szükséges bemutatnunk; a keresztény világban, egyáltalán a világban alakja világítótoronyként magasodik életünk viharos hullámai fölé, s szórja fényét rendületlenül - minden evilági utazó számára. Mindenkinek, s mindenkor.
Irányt mutat, biztonságos kikötőbe vezet.
Alakja bennünk, szívünkben él tovább. 

Írásunkkal a mosolygó pápát kívánjuk felidézni: apostoli, bölcs humorát, szeretetét, megértését és emberségét, egyszóval őt magát.

Kiadó: Szent Gellért Kiadó és Nyomda;
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 144
ISBN: 9789636965792
Ára: 2.200,- Ft


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Takács János, a Piarista Diákszövetség nagykanizsai szervezetének alapítója

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Takács János, Nagykanizsa díszpolgára, Széchenyi-díjas közgazdász, a Piarista Diákszövetség nagykanizsai szervezetének alapítója, piarista konfráter, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének tiszteletbeli elnöke 2014. április 29-én, életének 83. évében elhunyt.

Takács Jánost Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Az elhunytat 2014. május 9-én, pénteken 12 órakor a nagykanizsai köztemetőben, a katolikus egyház szertartása szerint helyezik örök nyugalomra.

A gyászoló család és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

Lelki üdvéért a gyászmise az alsóvárosi templomban 2014. május 9-én 11 órakor kezdődik.

Korábbi írások Takács Jánosról:   http://www.8800.hu/kanizsaiak/takacs-janos-kocspuszta-egy-konyv-ele/ ,  http://www.8800.hu/aktualis/elhunyt-takacs-janos-nagykanizsa-diszpolgara/

A Zala Rádióban 2000. februárjában elhangozott interjú:  http://duplanagy.hu/zalaradio/takacs-janos/

Nyugodjék békében!


Szent II. János Pál pápa: Ne féljetek! - Szent XXIII. János pápa: Tíz törvény a lelki nyugalom eléréséhez

Szent II. János Pál pápa: Ne féljetek!
Ne féljetek fiatalnak lenni!
Ne féljetek a fiatalságotoktól és attól a mélyről jövő kívánságotoktól, hogy kipróbáljátok a boldogságot, az igazságot, a szépséget és a sokáig tartó szeretetet! Néha úgy érezzük, hogy a társadalom fél a fiatalok ezen hatalmas kívánságaitól, jóllehet ti magatok nem féltek. Ne féljetek! Amikor rátok nézek, kedves fiatalok, nagy hálát és reményt érzek. A jövő hosszú ideig, a következő században a ti kezetekben van. A béke jövője a ti szívetekben van. Olyannak kell lennetek, akik mélyen bíznak az emberben és akik mélyen bíznak az emberi hivatás nagyságában.
(II. János Pál pápa üzenete a Béke XVIII. Világnapjára)

Szent XXIII. János pápa: Tíz törvény a lelki nyugalom eléréséhez
1. Ma megkísérlem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.
2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak… csak magamat.
3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem…nem csak a másvilági, hanem az evilági boldogságra is.
4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságaimhoz.
5. Ma tíz percet szánok az időmből egy jó olvasmányra, amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.
6. Ma elvégzem a napi  jótettet és senkinek sem dicsekszem vele.
7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen, ha gondolataimban sértődöttnek érzem magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.
8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom és két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.
9. Szilárdan hiszek – akkor is, ha tények az ellenkezőjét mutatják – abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.
10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép és hiszek a jóságban. Nem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.